Külföld

Új fordulatot vett az Ibiza-botrány

A konzervatív német sajtó szerint a Süddeutsche Zeitung és a Der Spiegel szándékosan buktathatta meg az első Kurz-kormányt a manipulatívan megvágott videóval

A jobboldali osztrák kormány szándékos megbuktatásával is vádolják a német médiát az Ibiza-ügy kapcsán. Heinz-Christian Strachét épp az önkormányzati választások kampányában érte a „felmentés”.

Új fordulatot vett az Ibiza-botrány
Jól jöhet Strachénak a választási kampányban, hogy megjelent a teljes felvétel
Fotó: AFP/Helmut Fohringer

Nagy visszhangot keltett a német nyelvű sajtóban és közösségi médiában, hogy a hétvégén megjelent az előző osztrák kormány bukásához vezető Ibiza-videó teljes leirata. Tavaly tavasszal, az európai parlamenti választások előtti hetekben a német Süddeutsche Zeitung és a Der Spiegel jelentetett meg egy szakértők szerint titkosszolgálati módszerekkel készült, rejtett kamerás videót, amint Heinz-Christian Strache későbbi alkancellár és akkori pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egyik vezető politikusa, Johann Gudenus korrupciógyanús beszélgetést folytat egy nővel, aki egy orosz oligarcha rokonának adta ki magát. Strache a felvétel alapján állami megbízásokra tett ígéretet. Előbb az alkancellár, majd az FPÖ és az Osztrák Néppárt (ÖVP) koalíciós kormánya is lemondott, tavaly ősszel tartottak előre hozott parlamenti választásokat. Az FPÖ nagyon gyengén szerepelt, a Sebastian Kurz vezette ÖVP pedig a Zöldekkel kötött koalíciót.

Eközben Strache és Gudenus kilépett az FPÖ-ből, az egykori pártelnök pedig idén tavasszal bejelentette, új pártja, a Team HC Strache listavezetőjeként indul az őszi bécsi tartományi választásokon. Az új formációba az FPÖ több politikusa is csatlakozott már.

A hétvégén előkerült új leiratok az osztrák sajtó szerint „felmenthetik” Strachét és Gudenust, ugyanis mindketten egyértelműsítették többször is, hogy semmi illegálisat nem hajlandók tenni. Strache úgy fogalmazott, nyugodtan akar aludni és a tükörbe nézni.

„Nem hagyjuk, hogy legyőzzenek bennünket egy olyan rendszer kriminális és őrült módszerei, amelyben a bűnözők és a baloldali média közösen akar megbuktatni egy politikust” – reagált a Facebook-oldalán Strache. Hangsúlyozta, egy bűnözői összeesküvés segítségével buktatták meg mint alkancellárt, az általa 2005 óta vezetett és megerősített pártból való elüldözéséhez pedig egykori harcostársai egy részének árulása kellett.

A Tichy’s Einblick tekintélyes német konzervatív portál szerint az Ibiza-videót tavaly kiszivárogtató újságírók vagy az anyagi jellegű csábításnak nem tudtak ellenállni, vagy kimondottan az volt a céljuk, hogy megbuktassák a jobboldali osztrák kormányt. A lap szerzője, Alexander Wallasch szerint az Ibiza-ügy annál is jóval súlyosabb sajtóbotrány, mint amikor a nyolcvanas években a Stern hetilap Adolf Hitler naplójának nevezett, hamis dokumentumokat jelentetett meg. Emlékeztetett, az illegális módszerekkel felvett Ibiza-videó még 2017-ben készült, amikor az FPÖ még ellenzékben volt, és egészen a 2019-es EP-választást megelőző hetekig vártak a részleges nyilvánosságra hozatalával. A Süddeutsche Zeitung és a Der Spiegel többórányi anyag birtokába jutott, mégis csak egy rövid részletet hozott csak nyilvánosságra. Wallasch szerint a német újságírók számára világos volt, hogy nem lesz botrány, ha megjelenik az egész anyag, csak akkor, ha egy gondosan kivágott részletet közölnek.

Kapcsolódó írásaink