Külföld

Nem enged a nyomásnak Musumeci

Az egyház és a baloldal is bírálta a szicíliai kormányzót a migránstáborok bezárásának terve miatt. Nello Musumeci kitart az álláspontja mellett, miszerint ha a kormány tétlen, muszáj lépnie, és megvédenie a lakosság egészségét.

Nem enged a nyomásnak Musumeci
Nello Musumeci kitart az álláspontja mellett
Fotó: AFP/Controluce/Eliano Imperato

Újabb 65 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szicíliában, közülük 58 bevándorló. Ez is azt bizonyítja, hogy megalapozott Nello Musumeci kormányzó aggodalma a sziget egészségbiztonsága, valamint a befogadóközpontok higiéniás viszonyai miatt.

A belügyminisztérium és a kormányzó közötti állóháború nem enyhül – a tárca kitart amellett, hogy a tartományi rendelet nem végrehajtható. Musumeci továbbra is a hotspotok kiürítését sürgeti, amennyiben azok nem felelnek meg a biztonsági és egészségvédelmi előírásoknak.

Súlyos mulasztásnak minősül a rendelet figyelmen kívül hagyása – hangsúlyozta Musumeci, és közölte, ha a kormány nem dönt, akkor az ügyészséghez fordul. „Zárjuk be a központokat, és biztosítsunk méltó életkörülményeket a bevándorlóknak” – hangsúlyozta.

A tartomány kormányzójának radikális döntését továbbra is bírálják. Az egyházmegye elöljárói úgy vélik, az evangéliumi tanítással ellentétes és emberellenes a kormányzó rendelkezése. Többek között a palermói egyházmegyei caritas is arra figyelmeztetett, hogy egy újfajta, diszkriminatív látásmód nyerhet teret. Több szervezet szerint az intézkedés azt a hamis és veszélyes üzenetet hordozza, hogy a bevándorlók a felelősek a koronavírus terjedéséért, miközben a szigeten élők és az oda érkezők megfelelő egészségbiztonsági protokollja sincs megoldva. „Azáltal, hogy a betegség terjesztőjének a bevándorlókat tünteti fel, újabb társadalmi megosztottságot okoz” – vélik.

Agrigento érseke, Alessandro Damiano felkérte a kormányzót, hogy ne gerjesszen félelmet és haragot a közösség tagjaiban, mert a társadalmi kohéziót teszi kockára.

Sokan vannak a baloldali sajtóban is, akik elfogadhatatlannak tartják az illegális bevándorlásnak gátat szabó döntést. Gad Lerner, a Il fatto Quotidiano napilap hasábjain lefasisztázta Musumecit. A kormányzó azonban frappáns választ írt a Twitteren az újságírónak. „Az a fasiszta, kedves Lerner, aki ezerszámra, embertelen körülmények közé zsúfol össze embereket. Az a rasszista, aki a kisujját sem mozdítja, miközben két hónap alatt tízezren szállták meg az olasz partokat” – írta a sziget vezetője. Hozzátette, az ő felelőssége a tartomány lakosainak egészségbiztonságát őrizni. Reményét fejezte ki, hogy a kormány is hasonlóan teljesíti a kötelességét a migráció kérdésében.

Kapcsolódó írásaink