Külföld

Nekiesett az olasz baloldal Szicíliának

Tiszteletet és hatékony migrációs stratégiát vár a sziget kormányzója a római kormánytól

Noha a belügyi tárca szerint nincs hozzá joga, a szicíliai kormányzó kitart amellett, hogy végigviszi bevándorlásügyi rendeletét. Nello Musumeci szerint a kormány nem akarja megoldani a problémát. A baloldal támadja, a jobboldal ünnepli a politikust.

Nekiesett az olasz baloldal Szicíliának
Továbbra is tömegével érkeznek a migránsok a Földközi-tengeren keresztül
Fotó: AFP/Alberto Pizzoli

Állóháború alakult ki Nello Musumeci, Szicília kormányzója és a Lucia Lamorgese vezette belügyminisztérium között. A tartományi vezető rendeletet bocsátott ki a migránstáborok bezárásáról: a múlt pénteken nyilvánosságra hozott intézkedés arról szólt, hogy hétfő estére Szicíliában ki kell üríteni az egészségbiztonság szempontjából alkalmatlan táborokat és regisztrációs központokat. A rendelet a továbbiakban megtiltja a migránsok belépését, áthaladását és tartózkodását a szigeten. A kormányzó azonnali légi folyosó létrehozásában gondolkozik, amely lehetővé teszi, hogy a jelenleg a szigeten tartózkodó migránsokat az ország területén helyezzék el, az egészségbiztonság szempontjából alkalmas intézményekben.

A belügyi tárca érvénytelennek tekinti Musumeci rendelkezését, arra hivatkozva, hogy a migráció a kormány hatáskörébe tartozik. A tárca szerint a kormány első számú feladata a helyzet helyes kezelése.

A belügyi tárca elutasító reakciójára rövid időn belül érkezett a kormányzó válasza. „Mindenki jól ismeri az intézmények iránti tiszteletem. Ugyanezt a tiszteletet követelem a helyiek iránt is” – nyilatkozta Musumeci. Emlékeztetett, két hónapja kérvényezte a vészhelyzet kihirdetését, egy egészségügyi normatíva lefektetését, a sátortáborok felszámolását, és a koro­navírussal fertőzött bevándorlók hazaszállí­tását, ám Róma csak hallgat. „A kormány felkészületlen és nem törekszik arra, hogy a pandémia alatt egekbe szökő bevándorlásra megoldást találjon” – tette hozzá.

Azzal, hogy a belügyminiszter semmisnek tekinti a rendeletet, magára vállalja a helyzet kezelésének felelősségét – jelentette ki Musumeci. A kormánynak inkább az olaszok védelmében kidolgozott komoly stratégiát kellene sürgetnie Európától, ahelyett hogy az ő személye és a szicíliaiak ellen ágaskodik. A kormányzó nyilatkozata végén kijelentette, azt próbálja megoldani, amit a kormány nem tett meg. Leszögezte, kitart eredeti elképzelése mellett, miszerint folytatja a rendeletben kijelölt irányvonalat.

Az olasz belpolitikát megosztja a szigeten életbe léptetett szabályozás kérdése. Míg a jobbközép erők ünnepelték Musumeci rendeletét, addig a baloldali kormánykoalíció tagjai élesen bírálták a kormányzót. Technikailag megvalósíthatatlan, ellentmondásos és jogszerűtlen a rendelet Carmelo Miceli, a Demokrata Párt (PD) nemzetbiztonságért felelős tagja szerint. A baloldali párt politikusa azzal is vádolja a kormányzót, hogy intézkedésével a választási kampányt szolgálja, rasszistának és idegengyűlölőnek tünteti fel Szicília lakosait. Matteo Orfini PD-s képviselője szerint a kormányzónak le kellene mondania tisztségéről, bűnbakokat keres, miközben alkalmatlan a tartomány vezetésére.

Massimo Cacciari filozófus szerint nem tartozik a kormányzó hatáskörébe a sziget határainak lezárása, a kormányzó pedig „a teljhatalom tudatzavaros állapotába” került. Ironikus hangvétellel nyilatkozott Antony Barbagallo, a PD tartományi titkára is. Nyilatkozatában elképzelte, ahogyan Musumeci kitekint tartományi kormánynak otthont adó palermói Palazzo Orléans erkélyéről, kihirdeti a sziget függetlenségét, majd a sziget kulcsait átadja a Matteo Salvini vezette bevándorlásellenes Ligának.

Matteo Salvini volt belügyminiszter szolidaritását fejezte ki Musumecinek, álláspontja szerint a baloldali kormány veszélybe sodorja az olaszokat.

Salvatore Martello, Lampedusa polgármestere a La Repubblica napilapnak azt mondta, nehezen kivitelezhetőnek tartja Musumeci rendeletét. Kijelentette, hogy ameddig a bevándorlás rendezését a kormány a politikai konszenzusszerzés eszközének tekinti, addig nem lesz megfelelő megoldás.

Halkan kéri ki polgárai véleményét az unió

Napokon belül véget ér az Európai Bizottság (EB) konzultációja az „új migrációs és menekültügyi paktumról”. A véleménynyilvánítási időszak négy hétig tartott, csütör­tökön zárul. A konzultáció – amely nem kapott túl nagy nyilvánosságot – az EB honlapján elérhető. Mint írták, a paktum a korábbi javaslataikra fog épülni, és „pótolni fogja a közös európai menekültügyi rendszer moderni­zálásához szükséges hiányosságokat”. A véleménynyilvánítási időszak után az EB a visszajelzésekről „összegző jelentést készít, amelyben elmagyarázza, hogy miképpen veszi figyelembe az észrevételeket, illetve adott esetben miért nem fogad el bizonyos javaslatokat”. Az uniós polgároknak olyan időszakban nyílt meg a véleménynyilvánítás lehetősége, amikor az uniós intézmények egyébként nyári szünetet tartanak. Hétfő délutánig is csak a százötvenet lépte át a visszajelzések száma. A konzultációban nem csak magánszemélyek, hanem civil szervezetek (NGO-k) is részt vettek. A migránsok jogait védő csoportok véleménye látványosan elüt a magánszemélyekétől, akiknek zöme erősen kritikus, keményen bírálták az unió eddigi bevándorláspolitikáját. Sokan szóltak hozzá németek, akik szerint le kell állítani a korlátlan migrációt.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink