Külföld

Varga Judit: A jogállamisági párbeszédnek tényeken kell alapulnia

Hivatalos levélben reagált Varga Judit, az igazságügyi tárca vezetője Michael Roth augusztus 21-i nyilatkozatára, amelyben többek között antiszemitizmussal vádolta meg Magyarországot. A miniszter erről Facebook-bejegyzésben számolt be.

Varga Judit: A jogállamisági párbeszédnek tényeken kell alapulnia
Varga Judit
Fotó: Facebook/Varga Judit

Varga Judit posztjában leszögezte: Roth állításaival szemben a valóság az, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben és más európai országokkal ellentétben sikeresen lép fel ellene.

„A német szociáldemokrata külügyi államtitkár megnyilvánulása a kettős mérce és a megalapozatlan vádak újabb példája, amellyel a közös európai értékekre hivatkozva próbál nyomást gyakorolni több tagállam demokratikusan megválasztott kormányára, köztük Magyarországra. Most már mindenki láthatja, hogy mi várható akkor, ha a jogállamisággal kapcsolatos kérdéseket átpolitizálják, és homályos koncepciókon, átláthatatlan eljárásokon alapuló költségvetési szankciókat vezetnek be” - mutatott rá Varga Judit.

Objektum doboz

A tárcavezető szerint a külügyi államtitkár szavai komolyan megkérdőjelezik az őszinte együttműködés iránti elkötelezettségét. „Nyilatkozata nemcsak a tagállamok közötti kölcsönös bizalmat, hanem a szolidaritást is veszélyezteti” - hangsúlyozta a miniszter, aki szerint Németország olyan időszakban viseli az EU Tanácsának soros elnökségét, amikor az egység és az együttműködés kulcsfontosságú.

„Találjunk közös válaszokat a kihívásokra, amelyekkel az Európai Uniónak szembe kell néznie. Ebben Magyarország továbbra is megbízható partnere a német elnökségnek” - mutatott rá a miniszter, kiemelve: Magyarország álláspontja azonban továbbra is világos; a jogállamisági párbeszédnek tényeken kell alapulnia. „Csak így vethetünk véget a politikai vádaskodás ördögi körének, ahol az ideológiai és politikai megfontolások többet számítanak, mint a tények”- zárta bejegyzését a miniszter.

Kapcsolódó írásaink