Külföld

Szicília kormányzója megkezdte a migránstáborok ellenőrzését

A szicíliai regisztrációs központokban (hot spot) és minden más migránsszálláson megkezdték a létszám, az elhelyezési feltételek, valamint a járványügyi intézkedések betartásának ellenőrzését - jelentette be szicíliai kormányzó Palermóban tartott hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozva, hogy az utóbbi két hónapban több mint tízezer bevándorló érkezett a szigetre.

Szicília kormányzója megkezdte a migránstáborok ellenőrzését
Döbbenetes zsúfoltság Lampedusán, ellepték a szigetet az illegális migránsok
Fotó: Matteo Salvini Facebook-oldala

Nello Musumeci elmondta, felmérik a szicíliai migránsközpontok helyzetét, az eredményt pedig jelzik a kormánynak.

Ha kiderül, hogy a táborokban túl sokan vannak, a központok nem felelnek meg a biztonsági és egészségvédelmi előírásoknak, lezárjuk őket. A migránsok máshova helyezése a kormány feladata. Ha a kormány ismételten nem lép, akkor az ügyészséghez fordulunk - közölte a szicíliai kormányzó.

Hangsúlyozta, igaza van a belügyminisztériumnak, amikor azt állítja, hogy a migrációs politika nem a tartományok, hanem a kormány hatáskörébe tartozik.

„Valóban nem az én hatáskörömbe tartozik, mert ha így lenne, július óta nem érkezett volna mintegy 11 ezer migráns Szicíliába” - hangoztatta Musumeci. Kiemelte, a tartomány „szent kötelessége” viszont az öt milliós szigeten tartózkodó lakosokra, turistákra és migránsokra egyaránt vonatkozó járványügyi intézkedések betartása.

Nello Musumeci elmondta, nem keresi az állammal való ütközést, „mivel az állam mi vagyunk, tartományok, megyék, önkormányzatok”.

Kifejtette, célja, hogy a kormány felismerje a helyzet súlyosságát, és konkrét lépésekkel válaszoljon az eddigi „arrogancia, felületesség, hallgatás helyett, ami csak az idővesztésre volt jó”.

„A kormány ne izomból reagáljon, tegye a kötelességét” - tette hozzá a szicíliai kormányzó. Közölte: a kormány azt hitte, a szicíliai beletörődtek a helyzetbe.

„A szicíliaiak nem bírják tovább, legalább most tudják, hol keressék a felelősöket” - mondta Nello Musumeci, aki Ruggero Razza egészségügyi tanácsossal nyilatkozott.

A jobboldali lista élén 2017-től kormányzó Nello Musumeci felidézte, hogy a dél-olaszországi tartományok március elejétől jelezték a kormánynak, hogy a jó idő beálltával az Észak-Afrikából induló migráció felerősödése várható.

A hatóságok tízezer ember érkezését becsülték. A kormányzó hozzátette, a déli térségek vezetői azt javasolták, hogy karanténhajókon helyezzék el a bevándorlókat. A kormány pénzhiányra hivatkozva először nemet mondott, majd megkésve két hajót küldött, de a migránsok többségét zsúfolt regisztrációs központokba terelték.

„A kormány felkészületlen volt. (...) Megoldásként koncentrációs táborokra emlékeztető sátor- és barakktáborokat állított fel” - jelentette ki Nello Musumeci.

Az érkezőket azonnal szűrni kell, karanténhajókon elszigetelni a pozitívokat, majd a menedékkérőket a tavaly szeptemberi máltai megállapodás értelmében szétosztani az Európai Unióban, a gazdasági bevándorlókat pedig kitoloncolni. „Tunézia - ahonnan a migránsok többsége érkezik - nem számít háborús vagy éhező országnak” - tette hozzá.

Elmondta, Szicília partjaira júliusban 7067-en érkeztek a tavaly júliusi 1088-hoz képest, augusztus közepéig több mint háromezren a tavalyi valamivel több mint 1200-hoz képest.

Nello Musumeci kijelentette, az ő feladatának számít az egészségvédelem garantálása a táborokon belül és kívül is, „hacsak a kormány nem nyilvánítja szabad területnek a hot spotokat, mintha nagykövetségek lennének”.

Közölte, már legalább tízszer egyeztetett Luciana Lamorgese belügyminiszterrel, eredmény nélkül. „Lampedusa szigetét is teljesen magára hagyták” - jelentette ki.

Salvatore Martello lampedusai polgármester adatai szerint az utóbbi órákban újabb 58 koronavírusos esetet szűrtek az érkező migránsok között.

„A kormány hallgatása, tétlensége ijesztő” - nyilatkozta a sziget polgármestere.

Kapcsolódó írásaink