Külföld

Halkan kéri ki polgárai véleményét az unió

Napokon belül véget ér az Európai Bizottság (EB) konzultációja az „új migrációs és menekültügyi paktumról.” A véleménynyilvánítási időszak négy hétig tartott, csütörtökön zárul. A konzultáció – amely nem kapott túl nagy nyilvánosságot – az Európai Bizottság honlapján elérhető. Mint írták, a paktum az EB 2015-ös és 2018-as javaslataira fog épülni, és „pótolni fogja a közös európai menekültügyi rendszer modernizálásához szükséges hiányosságokat.”

Halkan kéri ki polgárai véleményét az unió
A migrációról indított konzultációt Brüsszel, de nem nagyon reklámozza
Fotó: MH

A véleménynyilvánítási időszak után az EB a visszajelzésekről „összegző jelentést készít, amelyben elmagyarázza, hogy miképpen veszi figyelembe az észrevételeket, illetve adott esetben miért nem fogad el bizonyos javaslatokat.” Az uniós polgároknak olyan időszakban nyílt meg a véleménynyilvánítás lehetősége, amikor az uniós intézmények egyébként nyári szünetet tartanak.

Hétfő délutánig is csak a százötvenet lépte át a visszajelzések száma. A konzultációban nem csak magánszemélyek, hanem civil szervezetek (NGO-k) is részt vettek. A migránsok jogait védő csoportok véleménye látványosan elüt a magánszemélyekétől, akiknek zöme erősen kritikus, keményen bírálták az unió eddigi bevándorláspolitikáját. Sokan szóltak hozzá németek, akik szerint le kell állítani a korlátlan migrációt.

Kapcsolódó írásaink