Külföld

Akik szerint Merkel Hitler unokája

Sátánista pedofil szekta uralja a világot – hirdeti az összesküvés-elméleteket szintetizáló QAnon-teória

Majdnem nyolcszáz csoport, száz oldal és ezerötszáz hirdetés letiltása, ezerkilencszázötven csoport és négyszáznegyven oldal korlátozása: ezek a Facebook legutóbbi hadjáratának számai. Ezúttal azonban talán nem alaptalanul választottak maguknak ellenfelet, a QAnon-teória híveit.

Csaknem három éve, 2017. október 28-án egy Q név mögé rejtőző felhasználó a 4chan weboldal egyik fórumán Vihar előtti csend címmel kezdett el bejegyzéseket közzétenni, amelyekből egy komplex, mindenre kiterjedő összeesküvés-elmélet bontakozott ki. Q azt állította magáról, hogy a Trump-adminisztráció belső köreihez tartozik, és Q-típusú biztonsági engedéllyel rendelkezik, így hozzáfér titkos iratokhoz. Minden jel arra utal, hogy Q valószínűleg tényleg az elnök tágabb csapatának egyik tagja lehet.

A QAnon követői szerint a „deep state” (mély állam), a demokrata politikusok, sok hollywoodi színész és mindenki, aki Donald Trump ellen felemeli a hangját, valójában egy nemzetközi sátánista, gyermekek szexuális célú elrablásával és kereskedelmével foglalkozó szervezet tagja. Az ő világuralmi törekvéseiket megakasztotta Trump megválasztása, mert a QAnon hívei szerint az elnök tud mindent erről a sátánista pedofil összeesküvésről, és hamarosan lecsap rájuk egy nagy letartóztatási hullám, a „Vihar” vagy más néven „Nagy ébredés” keretében.

Természetesen az elmélet nem merül ki ennyiben, igyekszik minden összeesküvés-elmélet „fogyasztóit” magához csábítani, és beépíteni hiedelmeiket a QAnon-ba, így lett például mitológiájukban a Rothschild-család és a CIA is a pedofil szekta része, ahogy Angela Merkel német kancellár is, aki titokban Adolf Hitler unokája. Q sok teret enged az „olvasóknak” is: sokszor fogadja be leírt elméleteiket, így gyakorlatilag ötvözi egy összeesküvés-elméletes kívánságműsor és a messiást élő személyben megtaláló szekták elemeit.

A QAnon hívei többször szólítottak már fel erőszakos önbíráskodásra, és egyre szaporodnak az elmélethez köthető esetek: egy fegyveres férfi például páncélozott járművel zárta le a Hoover-gátnál az utat, 2020 áprilisában pedig letartóztatták a késekkel felfegyverzett Jessica Primet, aki az online médiában közvetítette, ahogy elindul meggyilkolni Joe Bident. Az FBI már 2019 májusában belföldi terrorista veszélyforrásnak nyilvánította a QAnon-elméletet. Ennek ellenére több kongresszusi képviselő, szenátor, valamint képviselő- és szenátusi jelölt is többször osztotta meg az összeesküvés-elmélethez köthető bejegyzéseket, és tettek támogató kijelentéseket. Sőt, Donald Trump amerikai elnök is így tett több mint száz alkalommal. Amikor augusztus 19-én egy sajtótájékoztatón szembesítették ezzel, azt felelte: „Nem tudok sokat a mozgalomról, csak azt, hogy nagyon kedvelnek engem, amit értékelek.” Az elnök szerint ezek olyan emberek, akik „szeretik az hazájukat”.

A QAnon további sorsában nagy szerep juthat majd annak, hogy az FBI is fellép-e a terjedése ellen, és hogy a politikusok, például az elnök, elítélik-e.

Kapcsolódó írásaink