Külföld

Szicília kormányzója bezáratja a sziget összes migránstáborát

A szicíliai regisztrációs központok és migránstáborok kiürítését, valamint a bevándorlók elszállítását jelentette be a sziget kormányzója „migránsinvázióra és egészségügyi vészhelyzetre” hivatkozva szombat este.

Szicília kormányzója bezáratja a sziget összes migránstáborát
Év eleje óta több mint 17 ezer bevándorló ment Olaszországba, míg tavaly ugyanezen időszakban 5 ezernél kevesebb
Fotó: MH

Nello Musumeci közleményben hangsúlyozta, hogy „Szicília nem szenvedheti el tovább a jelenlegi migránsinváziót”. A dél-olaszországi sziget kormányzója bejelentette, hogy elrendeli az összes regisztrációs központ és migránstábor felszámolását.

„Azonnali légi folyosó lépjen életbe (a bevándorlók elszállítására), szabadítsák meg Szicíliát ezektől a szégyenletes intézményektől, és kezdjük a sort Lampedusával” - fogalmazott.

Úgy vélekedett, hogy az európai és olaszországi migrációs szabályok hatályukat veszítették, mivel „Európa úgy tesz, mint hogyha semmi sem történne, az olasz kormány pedig - minden felhívásunk ellenére - úgy döntött, nem követi a hatályos rendelkezéseket, és nem zárja le a kikötőket, ahogyan tavaly tette”.

A politikus a tavaly nyáron az akkori belügyminiszter, Matteo Salvini bevezette migrációs rendelkezésekre utalt, amelyeket a jelenlegi baloldali kormány sem törölt el.

Nello Musumeci hozzátette, a kormányerők a bevándorlás „jelenségét minden korábbinál jobban alábecsülik, és nem értik meg, mennyire növeli ez a feszültséget”.

„Azt akarják, hogy a szicíliaiak rasszisták legyenek, miközben ők a világ legbefogadóbb népe? Ha akarja, Róma megtámadhatja rendelkezésemet. Elég volt: már eddig is túlzott tiszteletet tanúsítottunk az intézményes döntések iránt a jelenlegi vészhelyzetben, és ezért cserébe csak hallgatást, közömbösséget és cserben hagyást kaptunk” - fogalmazott.

A jobboldali lista élén Szicíliát 2017 óta vezető Nello Musumeci bejelentése azt követően született, hogy a római kormány elrendelte az Aurelia karanténhajó kikötését a szicíliai Augustában. A város polgármestere, a kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa, Cettina Di Pietro nemet mondott a migránsok partra szállására a helyi lakosok egészségének védelmére hivatkozva, de a belügyminisztérium és a helyi prefektúra elrendelte a kikötést.

Az Aureliáról 167 tunéziai bevándorló szállt le szombaton, akiket szicíliai táborok között osztottak szét. A karanténhajó ezt követően ismét elindult Lampedusa szigete felé, hogy újabb migránscsoportot szállítson Szicíliába.

Nello Musumeci a bejelentésével nyíltan szembeszegült a római kormánnyal, amely két hónapja Szicíliába helyezi át a Lampedusára érkezőket.

Év eleje óta több mint 17 ezer bevándorló ment Olaszországba, míg tavaly ugyanezen időszakban 5 ezernél kevesebb. Többségük májustól érkezett, elsősorban Lampedusa szigetére, ahol jelenleg is nagyjából ezren tartózkodnak a kétszáz személyes regisztrációs központban.

A belügyminisztérium érvénytelennek nyilvánította Musumeci rendelkezését

A római belügyminisztérium érvénytelennek nevezte Nello Musumeci rendelkezését, hangsúlyozva, hogy a migráció nem a tartományok, hanem a kormány hatáskörébe tartozik.

A belügyi tárcának a sajtóban közölt állásfoglalása szerint a migrációs politikát országos törvények szabályozzák, ezért Nello Musumeci tartományi szintű rendelkezése „nem működőképes”. A kormányzó bejelentései érvénytelenek, mivel nincs hatásköre migrációs kérdésekben - szögezte le a minisztérium, érthetetlennek nevezve a szicíliai kormányzó lépését. Hozzátették, hogy éjjelt nappallá téve a tárca azon dolgozik, hogy enyhítse a migrációs nyomást Lampedusa és Szicília szigetén.

Nello Musumeci szerint a kormányerők a bevándorlás jelenségét minden korábbinál jobban alábecsülik, és nem értik meg, mennyire növeli ez a feszültséget
Nello Musumeci szerint a kormányerők a bevándorlás jelenségét minden korábbinál jobban alábecsülik, és nem értik meg, mennyire növeli ez a feszültséget
Fotó: AFP/Controluce/Eliano Imperato

A legnagyobb szicíliai migránstábort működtető Pozzallo város polgármestere, Roberto Ammatuna független politikus nehéznek nevezte a szicíliai kormányzói rendelet megvalósítását. Hozzátette, Giuseppe Conte miniszterelnöknek a migrációt kell a kormány napirendjének első pontjává tennie. Conténak személyesen kell felmérni a helyzetet a helyi polgármesterekkel együttműködésben, olyan megoldást találva, amely a befogadással együtt figyelembe veszi biztonságot is - jelentette ki Ammatuna.

Salvini köszönetét fejezte ki a kormányzónak

Matteo Salvini, a Liga vezetője köszönetét fejezte ki Nello Musumecinek. Szicília kormányzója szabad ember, döntése a migránsközpontok bezárásáról a kormány felelőtlenségének következménye - közölte Matteo Salvini. Úgy vélte, a római belügyminisztérium „hagyta a helyzetet idáig fejlődni hónapokon át, semmibe véve a szicíliai hatóság felhívásait a járvány gócpontok megszokszorozódása után is”. „A jelenlegi intézményes feszültség kizárólag a kormány hibája miatt alakult ki” - fejtette ki Salvini.

A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni szerint Szicília kormányzója jól döntött. „Nem lehet Európa menekülttáborává tenni Szicíliát az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt hozzá nem értése és migránspárti tombolása miatt” - hangoztatta Meloni.

Lampedusán 1200 migráns tartózkodik, ezren a kevesebb mint kétszáz fős regisztrációs központban, további kétszázan a sziget plébániájához tartozó épületben. Péntektől 337 személyt szállítottak át Szicíliára. További hétszázötvenen az Azzurra karanténhajón vannak elhelyezve, 167 személy az Auréliával már megérkezett Szicíliára. Lampedusáról a korábbi ütemezés szerint hétfő reggel szállítják át a következő, több mint negyven fős csoportot a szicíliai Porto Empedocléba, majd innen Caltanisetta migránsközpontjába.

Kapcsolódó írásaink