Külföld

Iránnak sikerült adatokat kinyerni a januárban lelőtt ukrán repülő feketedobozából

Irán ki tudott nyerni adatokat a hadserege által január elején tévedésből lelőtt ukrán utasszállító repülőgép feketedobozaiból, például a pilótafülkében elhangzott beszélgetések egy részletét - jelentette be vasárnap az iráni polgári légiforgalmi hivatal.

Iránnak sikerült adatokat kinyerni a januárban lelőtt ukrán repülő feketedobozából
Az iráni hadsereg tévedésből lőtte le a Teheránból Kijevbe tartó Boeing-737 típusú repülőgépet A gépen 176-an utaztak, senki sem élte túl a katasztrófát közülük
Fotó: AFP/Anadolu/Fatemeh Bahrami

Január 8-án két rakétatalálat ért egy Teheránból Kijevbe tartó Boeing-737 típusú repülőgépet nem sokkal felszállás után. A fedélzeten tartózkodó 167 utasból és a kilencfős legénységből senki sem élte túl a katasztrófát.

Irán a kezdeti tagadás után nyugati országok bizonyítékainak hatására beismerte, hogy a repülőt hadserege lőtte le véletlenül. Az iráni polgári légi irányítás szerint emberi mulasztás, egy rosszul beállított légvédelmi radar okozta a katasztrófát.

Az iráni hivatal szerint a honlapján megjelent hivatalos közlés csak része egy később kiadandó jelentésnek. Most nyilvánosságra hozták például, hogy a két rakétatalálat között 25 másodperc telt el, és hogy az első rakétatalálat után 19 másodperccel az utasok és a személyzet még életben volt a gépen, ami a beszélgetéseket rögzítő doboz elemzéséből derült ki.

A feketedobozok adatainak elemzésében részt vett Ukrajna és Franciaország is.

Az iráni polgári légiforgalmi hivatal vezetője a közleményben arra kérte a külföldi országokat, hogy ne csináljanak politikai ügyet az ukrán gép lelövéséből.

Kapcsolódó írásaink

Irán elismerte: tévedésből lőtt

ĀPilóta nélküli ellenséges repülőgépnek nézte, ezért semmisítette meg a Forradalmi Gárdaa Teherán közelében szerda hajnalban lezuhant ukrán utasszállítót

Megy a harc a lezuhant repülő körül

ĀA nyugatiak többsége véletlen iráni rakétatámadást sejt az ukrán gép katasztrófája hátterében, hazánkkal együtt több ország a feszültség csökkentését szorgalmazza

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom