Külföld

Rendbe tenni Amerika lelkét

Biden kivezetné hazáját a „sötétségből”, Trump faragott hátrányából

Joe Biden volt amerikai alelnök pártja konvenciójának záróbeszédé­ben csütörtök este elfogadta a Demokrata Párt elnökjelöltségét, és azt ígérte, hogy kivezeti Amerikát „a sötétségből”.

Biden a Delaware államban lévő Wilmingtonban található házából közvetített beszédet azzal kezdte, hogy „szavát adja”, ha megbízzák őt az elnökséggel, akkor a legjobbakat hozza ki az ameri­kaiakból, nem pedig a legrosszabbakat, és rendbe teszi Amerika lelkét. „Én a fény szövetségese leszek, és nem a sötétségé” – jelentette ki. Véleménye szerint az Egyesült Államok bajban van, négy nagy veszély fenyegeti: a koronavírus-járvány, a gazdaság visszaesése, a demokrácia hiánya és a klímaválság. Mindezekben a fenyegetésekben hibásnak látja Donald Trump jelenlegi elnököt.

A demokraták elnökjelöltje úgy véli, hogy az elnök „kudarcot vallott a nemzet iránti legalapvetőbb kötelességében, abban, hogy megvédje Amerikát”. Ez szerinte „megbocsáthatatlan”. A konvenció a Biden háza előtti tűzijátékkal zárult.

Időközben a Wall Street Journalban nyílt állásfoglalásban állt ki Joe Biden mellett 73 egykori republikánus kormányzati tisztségviselő. A csoport olyan személyiségeket is tömörít, akik még Ronald Reagan kormányzatában dolgoztak.

Ugyanakkor a Rasmussen amerikai közvélemény-kutató csütörtöki adatai szerint egyetlen nap alatt 4 százalékpontot emelkedett Donald Trump támogatottsága. Az elnököt szerdán reggel a megkérdezettek 47 százaléka támogatta, csütörtökön pedig már 51 százaléka.

Az elnök csütörtökön Pennsylvaniában, Biden szülővárosa közelében kampányolt, ahol kijelentette: „Joe Biden nem barátja Pennsylva­niának”, és ismét felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte a demokraták és Biden a radikálisok bábja.

Egyébként csalással vádolják és letartóztatták, majd 5 millió dolláros (1,5 milliárd forint) óvadékért szabadlábra helyezték Steve Bannont, Donald Trump amerikai elnök egykori tanácsadóját.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom