Külföld

Nagyon aggasztó Navalnij állapota

Nagyon aggasztó Alekszej Navaljij orosz ellenzéki politikus egészségi állapota - közölte szombaton az őt Berlinbe szállító német alapítvány alapítója az ottani Charité egyetemi klinika orvosainak diagnózisa alapján.

Nagyon aggasztó Navalnij állapota
Eszméletlen állapotban, mérgezéssel vitték kórházba Alekszej Navalnijt
Fotó: Yuri KADOBNOV / AFP

Navalnijt szombat hajnalban szállította a szibériai Omszkból Berlinbe a Cinema for Peace német magánalapítvány. Az orosz ellenzéki két napja kómában van, támogatóinak gyanúja szerint megmérgezték.

„Az orvosok határozott véleménye szerint ha Navalnijjal csütörtökön Omszkban nem hajtott volna végre kényszerleszállást az a repülőgép, amelyen utazott, akkor meghalt volna” - mondta Jaka Bizilj, az alapítvány alapítója, hozzátéve, hogy az újságírók Navalnij állapotának további részletei felől az orvosoktól és a családtagoktól érdeklődjenek. Korábban Bizilj azt mondta: Navalnij az Omszk és Berlin közötti repülőúton stabil állapotban volt.

Az omszki kórház orvosai még azzal bocsátották el a politikust, hogy élete nincs veszélyben, mesterséges kómában tartották. Alekszandr Murahovszkij, a kórház vezető orvosa azt mondta még, hogy szerintük Navalnij nem lett mérgezés áldozata, hanem anyagcserezavart okozó betegséggel küzd. Emellett ruháján és ujjain ipari vegyi anyagok maradványát mutatták ki.

A berlini Charité kórház annyit közölt szombaton, hogy mindenre kiterjedő diagnosztikai teszteket kezdtek el végezni a politikuson, ezek eredményére még várni kell.

A szeptemberi választásokon indulni akaró Navalnij más ellenzékiekkel találkozott Szibériában, Tomszkból már Moszkvába tartott repülőgépen, amikor elájult, és a gép kényszerleszállást hajtott végre emiatt.

Kapcsolódó írásaink

Németországba vinnék Navalnijt

ĀAz omszki orvosok mégis engedélyezték Navalnij Németországba szállítását - Az orvosok szerint nincs méreg a szervezetében + VIDEÓ