Külföld

Ismét kudarcot vallott az olasz kormány

Hatszázezerből alig százötvenezer illegális migráns élt a lehetőséggel, hogy rendezze a státusát, és csak húszezren akarnak a földeken dolgozni

Az illegális migrációt felerősítette, a mezőgazdasági munkaerőhiányt azonban nem orvosolta a baloldali olasz kormány letelepítési terve. Toscanában válságos helyzet alakulhat ki.

Ismét kudarcot vallott az olasz kormány
Tunéziai és líbiai migránsokat tesztelnek Lampedusa szigeténél a hatóságok
Fotó: AFP/Alberto Pizzoli

Nem hozta meg a várt eredményt Teresa Bellanova olasz agrárminiszter terve az illegális bevándorlók letelepítésére, az olasz mezőgazdaság továbbra is munkaerőhiánytól szenved. Lassan elérkezik az őszi szüret, napszámosok hiányában azonban nincs, aki az alma és a szőlő szüretelését elvégezze.

A Demokrata Párt (PD) és Öt Csillag Mozgalom koalíciós kormánya azt remélte a tervtől – amit Bellanova, a PD-ből kiszakadó Élő Itália politikusa könnyes felszólalásokkal kényszerített ki – hogy a hatszázezer illegális bevándorló jogi helyzetének rendezésével megmenekül az idénymunkások nélkül maradt agrárium. A kormány remélte, hogy előkerülnek az eddig láthatatlan munkavállalók, bevételhez jutnak a nyugdíjintézetek, és ellenőrizhetőbb lesz a bevándorlók egészségügyi helyzete is. Ami a kormánypártokat illeti, közben a viták miatt kudarcba fulladt közös jelöltállítási kísérletük a tartományi választásokra.

A megállapodás már május 12-én megszületett, ám a kérvényezők száma elmarad a várttól. Június végéig harminckétezer tartózkodásiengedély-kérelmet nyújtottak be, ezért augusztus 15-ig meghosszabbították a jelentkezési időszakot, ám így is csak 148 594 illegális bevándorló kérvényezte jogi státusának rendezését a remélt 220 ezer igény helyett (Bellanova félmilliót várt).

A csaknem százötvenezer kérvényből csupán húszezer kérés irányul az agrárszektorra. Számos mezőgazdasági szövetkezet vezetője szerint nem meglepő az eredmény. Az idénymunkások nagy része korábban a kelet-európai országokból, Romániából és Bulgáriából érkezett, ők a koronavírus-járvány kirobbanásával visszatértek hazájukba. A szektor szövetkezeteinek vezetői a letelepítések jóváhagyását megelőzően zöld folyosók létrehozását kérték a minisztériumtól. Hangsúlyozták, hogy a korábban Olaszországban dolgozó kelet-európai munkaerő visszanyerésére lenne szükségük. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy a Kelet-Európából visszatérő idénymunkásokat kéthetes karanténra kötelezik a hatóságok.

A Libero napilap adatai szerint Toscanában ötezer idénymunkásra lenne szükség a szőlő leszüreteléséhez. Veszélybe kerülhet bortermelés, pedig a bor a térség egyik legjelentősebb exportcikke. A földeken maradó zöldség és gyümölcs a termelők számára óriási veszteséget jelent, miközben az üzletek polcaira kerülő termékek egyre drágábbak.

Röviden

A német belügyminisztérium adatai szerint 2019 szeptembere és 2020 februárja között 10 276 elutasított menedékkérőt toloncoltak ki Németországból – írta a Der Spiegel című lap. Ez a szám csaknem ezerrel kevesebb, mint a 2018 szeptembere és 2019 februárja közötti adatok, amikor 11 204 embert toloncoltak ki. Horst Seehofer belügyminiszter tavaly mutatta be programját, amely felgyorsítaná a deportálásokat. A számok alapján egyelőre nem nevezhető sikeresnek a rendszer – írta a lap.
 

Nyílt levélben kért segítséget az olasz kormánytól a migrációs válsághelyzet miatt Salvatore Martello lampedusai polgármester. A politikus az MTI szerint közölte, a kormány „nem képes garantálni a rendet és az egészségügyi biztonságot a szigeten. Lampedusán csütörtök este 1159 migráns tartózkodott, miközben a helyi regisztrációs központ hivatalosan kétszáz személy befogadására alkalmas.
 

Egy ember meghalt, nyolcan pedig megsérültek, amikor migránsok egy csoportja megpróbált átmászni az észak-afrikai spanyol exklávé, Melilla határán álló kerítésen. A helyi hatóságok közlése szerint az incidensben a határőrség három tagja is megsérült.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink