Külföld

Biden a demokrata jelölt

Barack Obama és Bill Clinton Trumpot támadta a járványkezelés miatt

Hivatalosan is a Demokrata Párt elnökjelöltje lett Joe Biden, az Obama-kormányzat alelnöke  kedden, a demokraták elnökjelölt-állító konvenciójának második napján. A jelöltséget elfogadó beszédét végül tegnap, a konvenció zárónapján mondta el lapzártánk után.

Biden a demokrata jelölt
Joe Biden lesz Donald Trump ellenfele
Fotó: AFP/Olivier Douliery

Kedden felszólaltak még Bill Clinton és Jimmy Carter volt elnökök is. Clinton azzal vádolta meg Donald Trump jelenlegi elnököt, hogy rosszul kezelte a koronavírus-járványt. „Tudassák a demokratákkal, hogy azért van több esetünk, mert sokkal több vírustesztet végzünk, mint bármely más ország!” – írta a Twitteren Trump, Clinton beszéde közben. A 95 éves Jimmy Carter hangfelvételt küldött a konvencióra, amelyen kijelentette, hogy szerinte Biden az, aki „képes helyreállítani Amerika nagyságát”.

Szerdán a konvenció hivatalosan is elfogadta Kamala Harrist alelnökjelöltnek, aki hangsúlyozta: olyan Amerikát képzel el, ahol a közösség mindenkit befogad, függetlenül attól, hogy néz ki, honnan jött és kit szeret. Szerdán beszédet mondott Barack Obama is, aki úgy fogalmazott, hogy „Donald Trump nem nőtt fel a feladathoz, mert képtelen rá, és ennek a kudarcnak a következményei komolyak: 170 ezer amerikai halt meg, és több millió munkahely veszett el”. Trump már a kiszivárgott részletek alapján a beszéd elhangzása előtt visszavágott Obamának, akit szerda esti sajtókonferenciáján rossz elnöknek nevezett. Az elnök bejelentette azt is, hogy Washington az ENSZ ellenében is meghosszabbítja
a szankciókat Irán ellen.

Nem sokkal korábban az elnök Twitterén ismét a levélszavazás ellen tiltakozott, amikor kiírta: ha valaki tud személyesen tüntetni, akkor képes személyesen szavazni is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom