Külföld

Megvan az új lengyel külügyminiszter

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtöki rendkívüli sajtóértekezletén bejelentette az egészségügyi és a külügyi tárca új vezetőit Adam Niedzielski, illetve Zbigniew Rau személyében.

Megvan az új lengyel külügyminiszter
Zbigniew Rau, az új lengyel külügyminiszter
Fotó: polskieradio24.pl

A 65 éves jogászprofesszor, Zbigniew Rau az  alsóház külügyi bizottságának elnöke, korábbi lódzi vajda a csütörtökön lemondott Jacek Czaputowiczot váltja a lengyel diplomácia élén. Rau a nap folyamán úgy nyilatkozott a PAP hírügynökségnek, hogy folyamatosság várható a lengyel külpolitikában.

A 47 esztendős Adam Niedzielski a közigazgatásban korábban több posztot betöltő közgazdász, a nemzeti egészségbiztosítási pénztár főnöke a kedden lemondott Lukasz Szumowski orvosprofesszor helyett fogja irányítani az egészségügyet. Niedzielski az 1989-es rendszerváltás óta a második egészségügyi miniszter lesz, aki nem orvos.

Morawiecki  a sajtóértekezletén aláhúzta: Szumowski jól felkészítette tárcáját a koronavírus-járvány esetleges második hullámára, Niedzielski folytatni fogja munkáját. Az új minisztertől a kormányfő a lengyel egészségügy további korszerűsítését várja. A két minisztert a lengyel államfő, Andrzej Duda a közeljövőben iktatja be - mondta Morawiecki.

Czaputowicz és Szumowski már hosszabb ideje tervezte lemondását.

A két poszton a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski  által  szeptemberre vagy legkésőbb október elejére bejelentett mélyrehatóbb kormányátalakítás előtt következett be a váltás.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom