Külföld

Morawiecki: Megengedhetetlen a külső beavatkozás Fehéroroszországban

Nem szabad megengedni, hogy Fehéroroszországban bármilyen külső beavatkozásra kerüljen sor - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Európai Tanács (ET) videkonferencia formájában megtartott szerdai csúcsértekezlete után.

Morawiecki: Megengedhetetlen a külső beavatkozás Fehéroroszországban
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök
Fotó: Lengyel Miniszterelnökség

A külső beavatkozásra vonatkozó, az ET és ezen belül a közép-európai kormányfők részéről szerdán megfogalmazott intést kiemelve Morawiecki hangsúlyozta: mindez „természetesen Oroszországnak szól”, mivel Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök Vladimir Putyin orosz elnökkel egyeztet folyamatosan.

„Akarjuk, hogy Fehéroroszországban a demokratikus folyamatot a nemzet irányítsa” - jelentette ki Morawiecki. Utalva Minszk gazdasági függőségére Moszkvától, a lengyel kormányfő hangsúlyozta: a demokratikus párbeszéd támogatása mellett „pozitív gazdasági programot” kell kidolgozni Fehéroroszország számára.

Az ilyen programot illetően a visegrádi csoport (V4) kormányfői egyeztek meg a csúcsértekezletet megelőző tanácskozásukon - közölte. Beszámolt arról is, hogy a V4 és a balti államok „erős hangjának” köszönhetően a videokonferencián az egész ET is egységes véleményt képviselt.

Rendkívül fontosnak nevezte Morawiecki a nemzetközi közösség, az Európai Unió, az Egyesült Államok „pozitív elkötelezettségét”, mely reménye szerint hatással lesz a fehérorosz demokratizálódási folyamatra.

Megerősítette: Lengyelország támogatja a tüntetőkkel szembeni erőszakért felelős személyek elleni szankciókat.

Közlése szerint az uniós csúcsértekezlet végén kérte: a záródokumentumba iktassák be a független fehérorosz média, a demokratikus folyamat mellett kiálló civil szervezetek támogatásáról szóló részt is.

Bejelentette: Lengyelország a közeli jövőben egyszerűsíti a Fehéroroszországból beutazni kívánókra vonatkozó eljárást. Az üldözött fehéroroszok befogadása egyik pontja a Morawiecki által minap bemutatott lengyelországi támogatási tervnek.

Annak kapcsán, hogy Lukasenka előző nap katonai egységeket vezényelt és teljes készenlétbe helyezett Fehéroroszország nyugati határára, Morawiecki leszögezte: nincs ok nyugtalanságra, Lengyelország jelenleg is rutinszerű határmenti megfigyelést végez.

Kapcsolódó írásaink