Külföld

Kölcsönös támadások

Baloldali fasisztának nevezte Joe Biden várható demokrata elnökjelöltet Donald Trump – Michelle Obama szerint az elnök nem képes azzá válni, akire most szükség van

Joe Bident támadta Donald Trump amerikai elnök kampányrendezvényén. A demokraták elnökjelölt-állító gyűlésén a felszólalók az elnököt hibáztatták a koronavírus-járvány nem megfelelő kezelése miatt. Michelle Obama volt first lady szerint Trump nem tud az lenni, akire az országnak szüksége lenne.

Kölcsönös támadások
A demokraták meg akarják szüntetni az amerikai életformát Donald Trump szerint
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

A radikális baloldal bábjának nevezte Joe Bident, a demokraták várható elnökjelöltjét Donald Trump amerikai elnök, a republikánusok jelöltje Minnesota államban kampányolva hétfőn este. Az elnök hangsúlyozta, hogy a november 3-i elnökválasztás „országunk történetének legfontosabb választása lesz”, mert szerinte „Álmatag Joe” és a demokraták „meg akarják szüntetni az amerikai életformát”, és helyette „kellemetlen szocialista országgá akarják átalakítani” az Egyesült Államokat. Biden győzelme esetén „az amerikai szabadságot a baloldali fasizmus váltaná fel” – jelentette ki. „Fasiszták, ezek fasiszták” – mondta, azért hozzátette, hogy „nem mindenki, de néhányan”.

A demokraták elnökjelölt-állító gyűlésének első, hétfői napján a felszólalók a világjárványról beszéltek, és Donald Trump amerikai elnököt tették felelőssé azért, hogy ennyire sokan belehaltak a fertőzésbe. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója, Gretchen Whitmer michigani kormányzó és Amy Klobuchar minnesotai szenátor ugyanúgy az elnököt támadta, mint a meghívott republikánus vendégek, például John Kasich, Ohio volt republikánus kormányzója. „Egész életemben republikánus voltam, de ez másodlagos fontosságú az ország iránt érzett felelősségemhez képest” – mondta Kasich.

Bernie Sanders vermonti szenátor azt hangoztatta, hogy Trump elnöksége idején „gyökeret eresztett az önkényuralmi rendszer” az Egyesült Államokban. „A demokráciánk jövője a tét. A gazdaságunk jövője a tét, a Földünk jövője a tét” – mondta.

Michelle Obama volt first lady úgy vélekedett, Donald Trump „egyszerűen nem képes arra, hogy az legyen, akire most szükségünk van”, és a dolgok csak még rosszabbak lesznek, ha nem Bident választják meg.

Donald Trump már keddre virradóra sajátos stílusában reagált Michelle Obama beszédére. „Kérem, magyarázza el valaki Michelle Obamának, hogy Donald J. Trump nem lenne itt, a gyönyörűséges Fehér Házban az ő férje munkája nélkül” – írta a Twitteren. „Obama és Biden kormányzata a történelem legkorruptabb kormányzata volt, beleértve azt a tényt is, hogy rajtakapták őket a kampányom munkatársai utáni kémkedésen, amely országunk történetének legnagyobb politikai botránya. Ezt hazaárulásnak nevezik. Köszönet a kedves szavakért, Michelle!” – írta Trump. Majd leszögezte: a Trump-kormányzat „a történelem legnagyszerűbb gazdaságát építette fel”, és „milliók életét mentette meg”.

Röviden

Kémkedéssel vádolta a kínai Huawei óriásvállalatot Donald Trump amerikai elnök a Fox televíziónak. Trump ismét kitért arra is, hogy Washington „nem fog üzletelni” azokkal az országokkal, amelyek üzleti kapcsolatban állnak a Huaweijel. Az amerikai külügyminisztérium hétfőn jelentette be, hogy a kormányzat a Huawei újabb érdekeltségeit helyezte tiltólistára. Egyébként szintén hétfőn Kínának történő kémkedésért vádat emeltek a CIA egyik korábbi munkatársa, a 67 éves Andrew Yuk Ching Ma ellen.
 

Az Egyesült Arab Emírségek kérésére Izrael a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételéről szóló megállapodás titkos záradékában beleegyezett abba, hogy az Emírségek fejlett fegyverrendszereket vásároljon az Egyesült Államoktól – írta kedden a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a Ynet. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő hivatala és Eli Kohen hírszerzési miniszter tagadta, hogy létezik a záradék. Donald Trump tanácsadója és veje, Jared Kushner ennek kapcsán megjegyezte: „nagyon jót tenne” Szaúd-Arábiának is a diplomáciai kapcsolatok felvétele Izraellel.
 

Dél-Korea és az Egyesült Államok kedden megkezdte éves közös hadgyakorlatát, amelyet eddig a koronavírus-járvány miatt halogattak. A hadgyakorlatok egészen augusztus 28-ig tartanak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom