Külföld

Elkezdődött a demokrata nagygyűlés

A párt várható jelöltje, Joe Biden jelenleg népszerűbb a csatatérállamokban, mint ellenfele, Donald Trump

Tegnap kezdődött az amerikai Demokrata Párt elnökjelölt-állító konvenciója, amely minden korábbitól eltérő, hiszen a koronavírus-járvány miatt virtuálisan rendezik meg, és az utolsó, csütörtöki napon Joe Biden várható elnökjelölt is delaware-i otthonából mondja majd el a beszédét.

Elkezdődött a demokrata nagygyűlés
Fontos beszédre készül Joe Biden - Donald Trumpnak van oka aggódni
Fotó: AFP/Mandel Ngan, AFP/Nicholas

Noha Biden az egyedüli jelölt arra, hogy Donald Trump kihívója legyen a november 3-i választáson, a gyűlésnek szavaznia kell róla. A rendezvényt a wisconsini Milwaukee-ban tartják, de csak a szervezéshez szükséges személyek vannak jelen. Beszédet mond többek között Barack Obama korábbi amerikai elnök, Michelle Obama, volt first lady, Bernie Sanders vermonti és Elizabeth Warren massachusettsi szenátor és Hillary Clinton, a demokraták előző elnökjelöltje is.

Szerdán mondja el programadónak szánt beszédét Kamala Harris alelnökjelölt. A legfontosabbnak az elemzők Joe Biden jelöltséget elfogadó beszédét tartják. Sajtóinformációk szerint Biden nem csak az eddig folytatott politikája, hanem
a viselkedése miatt is támadni fogja Donald Trumpot, és mert kormányzása szerinte „romokba taszította” az országot.
A Fox News internetes portálja egyébként egy CNN felmérésre hivatkozva azt írta, hogy a tizenöt csatatérállamban Joe Biden csupán egyszázalékos előnnyel vezet. A CNN említett felmérése országos volt és ezer fő megkérdezésével készült, ebből emelték ki a tizenöt államból megkérdezetteket, ami államonként kevesebb, mint húsz főt jelent, és ez valószínűleg államonkénti lebontásban nem tekinthető reprezentatívnak. Ami biztosnak tűnik a RealClearPolitics portál felméréseket összegző mutatói szerint, hogy a csatatérállamok közül Trump Missouriban jelentős, Georgiában, Észak-Karolinában, Iowában és Texasban pedig egy-két százalék körüli előnnyel bír Bidennel szemben, míg a demokraták jelöltje Wisconsinban, Michiganban, Pennsylvaniában, New Hampshire-ben, Maine-ben és Minnesotában hat százalék vagy afeletti különbséggel vezet. Ohio, Nevada, Arizona és Florida államokban csekélyebb Biden előnye.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom