Külföld

Salviniék előnyben

Döntő jelentőséggel bírhatnak az ősszel esedékes helyhatósági választások Olaszországban. Sikerekre készül a Matteo Salvini Liga-elnök által vezetett jobbközép ellenzéki szövetség.

Salviniék előnyben
Sikerekre készül a Matteo Salvini vezette jobboldali ellenzéki szövetség
Fotó: AFP/NurPhoto/Alessandro Bremec

Szeptember 20–21-én Veneto, Liguria, Toscana, Marche, Campania, és Puglia tartományban mérik össze erejüket az olasz politikai csoportok. Az előzetes felmérések az ellenzéki jobbközép koalíció négy–kettő arányú győzelmét vetítik előre.

A kormányon lévő Demokrata Párt (PD) és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) újabb két tartományt veszíthet, a felmérések szerint Marchében és Pugliában a jobbközép átveheti a vezetést a baloldaltól. Toscana és Campagna tartományban szoros kampányharcra lehet számítani. Veneto, illetve Liguria tartományban az erős jobboldali vezetés újbóli győzelme várható. A voksolás előtt egy hónappal, az augusztusi kánikulában lázas kampány folyik a tartományokban.

A Veneto tartományt vezető Liga színeiben induló Luca Zaia kormányzó toronymagas népszerűsége megalapozottnak mutatja a harmadik mandátum megszerzését. A felmérések 72 százalékos győzelmet jósolnak a PD jelöltjével, Arturo Lorenzonival szemben, aki a szavazatok 16 százalékára számíthat.

A jobbközép vezette Liguriában a jelenlegi kormányzó Giovanni Toti biztos győzelme várható. Toti ötvenöt százalékos támogatottságot tudhat magáénak, míg ellenfele, Ferruccio Sansa – a PD és az M5S közös jelöltje – eredményét negyvenhárom százalék körül becslik.

Puglia tartományban Raffaele Fittót, az Olasz Testvérek (FdI) európai parlamenti képviselőjét indítják a jobbközép erők a PD jelöltjével, Michele Emilianóval szemben. Az előrejelzések ebben az esetben is a jobboldal területhódítását vetítik előre. Marche tartományban is hasonlóan előnyt mutatnak a felmérések a jobbközép közös jelöltjének, Francesco Acquarolinak, aki hét százalékponttal hagyná maga mögött a PD jelöltét, Maurizio Mangialardit.

Kapcsolódó írásaink

Újabb pofont kapott az olasz kormány

ĀGiorgia Meloni szerint a jobbközép erőket bíróság elé citáló baloldal a helytelen járványkezelés miatt indult előnyomozás árnyékában is kapaszkodik a hatalmába