Külföld

Trump védelmébe vette az állami posta választási beavatkozással vádolt vezetőjét

Donald Trump amerikai elnök védelmébe vette szombaton a választásokba való beavatkozással vádolt Louis DeJoy postaminisztert, azt állítva, hogy csak áramvonalasítani próbálja az Egyesült Államok Postaszolgálatát (USPS), hogy „újra naggyá tegye”.

Trump védelmébe vette az állami posta választási beavatkozással vádolt vezetőjét
Donald Trump támogatásáról biztosította DeJoyt
Fotó: AFP/Nicholas Kamm

Trump kijelentése a Bedminsteri (New Jersey) golfklubjában tartott sajtótájékoztatón hangzott el, miután demokrata párti törvényhozók egyre hangosabban azzal vádolják a USPS élére nemrég kinevezett DeJoyt, hogy a posta kivéreztetésével akarja bebiztosítani Trump novemberi újraválasztását.

Az elnök egyfelől támogatásáról biztosította DeJoyt, „nagyon tehetséges embernek” nevezve a republikánus párt gazdag támogatójaként ismert tisztségviselőt, aki szavai szerint keményen dolgozik azon, hogy „véget vessen a sok-sok éve tapasztalt hatalmas veszteségeknek”. Másfelől ugyanakkor megpróbált távolságot tartani maga és a Postaszolgálat körül egyre súlyosbodó botránytól, amely azóta pattant ki, hogy DeJoy június közepén átvette annak irányítását.

„Nem tudom, mit csinál” - mondta Trump egy ponton, amikor azokról, a DeJoy által bevezetett megszorító intézkedésekről kérdezték, amelyek a kézbesítések széles körű késedelmét eredményezték, és országszerte felháborodást keltettek. „Nem beszéltem vele erről” - mondta, egy másik kérdésre.

DeJoy karcsúsítási lépései - amelyek a postások túlmunkájának korlátozására és postaládák leszerelésére is kiterjedtek - súlyos aggodalmat keltettek a demokrata párti vezetők között, akik egyenesen azzal vádolják Donald Trumpot, megfojtja az állami postát, hogy ezzel ássa alá a november 3-i választásokat. Várakozások szerint ugyanis a koronavírus-járvány hatására az idei választásokban minden korábbinál nagyobb szerep jut majd a levélszavazatoknak.

A demokraták egyik kongresszusi munkatársa szombaton megerősítette a Politico amerikai hírportál jelentését, amely szerint Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke a törvényhozók nyári szabadságról való visszahívását fontolgatja, hogy megoldják a posta szorult helyzetét, mivel az komoly hatással lehet az idei választásokra.

Pénteken a USPS főellenőre bejelentette, hogy vizsgálatot indít nemcsak a posta működését korlátozó forráselvonások miatt, de a potenciális összeférhetetlenség miatt is, mivel DeJoynak - egy a felesége által benyújtott pénzügyi bevallás szerint - több millió dollárnyi részvénycsomagja van az állami postával rivális szállítmányozási cégekben és a nagyobb ügyfelek cégeiben is.

Miután Trumpnak szombati sajtóértekezletén több olyan kérdést is feltettek, amely a Postaszolgálat pénzügyi kiszárításának célját feszegette, az elnök azzal válaszolt, hogy a demokraták akadályozzák a kongresszusban annak a gazdasági segélycsomagnak az elfogadását, amely a koronavírus-járvány hatásainak enyhítését szolgálná, és amelyben a posta megsegítésére is jutnának bizonyos összegek.

Kapcsolódó írásaink