Külföld

Agyonlőtt egy ötéves kisfiút egy fekete férfi, a baloldali sajtó hallgat róla

Alig egy hete egy afroamerikai férfi agyonlőtte a szomszédban bicikliző ötéves – fehér – kisfiút, a mainstream média azonban hallgat a kegyetlen gyilkos bőrszínéről. Az amerikai konzervatívok körében nagy felháborodást váltott ki a média hamissága.

Agyonlőtt egy ötéves kisfiút egy fekete férfi, a baloldali sajtó hallgat róla
Az ötéves Cannon Hinnanttal a család szomszédja, Darius Sessoms végzett eddig ismeretlen okokból
Fotó: Fox Nows/Wilson Police departm

Napok óta lázban tartja az amerikai közvéleményt egy ötéves kisfiú esete, akit múlt vasárnap biciklizés közben lőttek fejbe - írja a Magyar Nemzet. Az észak-karolinai Wilson városában élő Cannon Hinnanttal a család szomszédja, Darius Sessoms végzett eddig ismeretlen okokból.

A kisfiú édesapjával, Austin Hinnanttal szívszorító riportot közölt az egyik helyi hírtelevízió. Az apa beszámolója szerint éppen otthon volt, amikor a lövés eldördült, kifutott az utcára, hogy karjába emelje a sérült gyereket, miközben torka szakadtából kiabált segítségért.

Valaki segítsen megmenteni a fiamat – kiáltottam, s amikor felnéztem, a szomszédunkat, Darius Sessomst láttam, ahogy fegyverrel a kezében, ingerülten őrjöngve áll az udvarában. Néztem őt, miközben magamhoz öleltem a fiamat, s éreztem, hogy elönt a düh, de képtelen voltam otthagyni a fiamat. Csak Cannonnal akartam lenni – fogalmazott a megtört férfi.

A kisfiút azonnal egy közeli kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni az életét.

A rendőrséget Hinnant menyasszonya riasztotta, és bár Sessoms elmenekült a helyszínről, a wilsoni rendőrség egy közeli utcában megtalálta a gyilkos fegyvert, nem sokkal később pedig a húszas évei közepén járó elkövetőt is előállították.

A sokkoló eset egyébként az egész Egyesült Államokban óriási indulatokat kavart, és a fősodratú médiában is számos riport készült az eseményekről, ugyanakkor – a Fox News kivétel – arról az összes vezető sajtóorgánum elfelejtett beszámolni, hogy az elkövető afroamerikai.

Objektum doboz

Az amerikai konzervatívok körében ez érhető módon óriási felháborodást váltott ki, ezért a közösségi hálózatokon – elsősorban a Twitteren – kampányt is indítottak, hogy rávilágítsanak: a mainstream média szándékosan figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy az ötéves kisfiút egy afroamerikai lőtte halálra, méghozzá azért, hogy az egész országot sokkoló esetet az emberek még véletlenül se kapcsolják össze a George Floyd meggyilkolása óta megállíthatatlanul dübörgő faji narratívával.

A Twitteren egy magát keresztényként meghatározó – afroamerikai – férfi a következőképp kommentálta az amerikai média hallgatását: őszintén szólva nem akarok egy olyan univerzumban élni, ahol egy bedrogozott 46 éves bűnöző halála nagyobb figyelmet érdemel, mint valaki, aki fegyvert tart egy ötéves fejéhez, és meghúzza a ravaszt.

Objektum doboz

A baloldali média egyébként azzal az indokkal utasítja el a konzervatív vádakat, hogy a kisfiú gyilkosát röviddel az eset után már le is tartóztatták, az ügy ezért már nem igényel további kommentárt. A Twitteren ugyanakkor sokan felhívják a balliberális médiumok és az azok védelmére sietők figyelmét: a George Floyd nyakán térdepelő rendőrt is azonnal letartóztatták, mégis, még hónapokkal az eset után is a rendőri túlkapásra hivatkozva rombolnak az utcákon, a feketéknek egyenlő jogokat követelve.

Kapcsolódó írásaink