Külföld

Spanyolország baloldali miniszterelnöke saját országát és Európát is veszélybe sodorta

Spanyolországban továbbra is válságos a helyzet a koronavírus terjedését nézve, az igazolt fertőzöttek száma közelít a 400 ezerhez, a halottaké pedig a 30 ezerhez. Az Európai Unióban a spanyoloknál van a legtöbb regisztrált beteg, a világon pedig a tizedik legsúlyosabb a helyzet. Mindez megelőzhető lett volna, több ezer ember életét lehetett volna megmenteni, ha Pedro Sanchez baloldali miniszterelnök és kormánya időben lép.

Spanyolország baloldali miniszterelnöke saját országát és Európát is veszélybe sodorta
Pedro Sánchez
Fotó: AFP

Olaszországban február 21-én robbant ki a járvány, a spanyoloknak több hetük volt a felkészülésre és az óvintézkedésekre. Pedro Sanchez kormánya azonban nem tett semmit, sőt, megpróbálta eltitkolni a nehéz helyzetet.

Spanyolországban az első megbetegedést viszonylag korán, január 31-én regisztrálták, az első ember pedig február 13-án halt meg. Nála is csak márciusban igazolták nála a fertőzést, vagyis hetekig nem ellenőrizték azokat, akikkel kapcsolatban volt. 

Március 8-án, amikor már több, mint 12 ezer igazolt fertőzött volt Spanyolországban a kormány nem csak engedélyezte a nőnap alkalmából szervezett feminista vonulásokat és tömegrendezvényeket, de aktívan bátorított is a részvételre. Madrid, Barcelona és a többi település utcáin tízezrek gyűltek össze, miközben Észak-Olaszországban már vesztegzárat vezettek be Lombardiában. 

A felelőtlenséget mi sem mutatja jobban, mint hogy a madridi, százezres felvonulást Pedro Sanchez felesége vezette, aki maga is megfertőződött a koronavírussal.

Számos másik városban is több tízezres tömeg gyűlt össze, ezeken a demonstrációkon részt vett több kormánytag is, közülük például a radikális balodali Podemos egyenlőségi minisztere, Irene Montero is megfertőződött - írja az Origo.

Német nyaralók Spanyolországban 2020. augusztus 1-jén - a turizmusnak köszönhetően hurcolják ki az országból a vírust
Német nyaralók Spanyolországban 2020. augusztus 1-jén - a turizmusnak köszönhetően hurcolják ki az országból a vírust
Fotó: Clara Margais / DPA / dpa Pict

Hogy a baloldali spanyol kormány és az általuk a vírus elleni védekezés irányítására kinevezett Fernando Simón epidemiológus mennyire semmibe vette a potenciális veszélyt, azt az is jól jelzi, hogy Simón január végén még azt mondta, hogy Spanyolországban mindössze néhány megbetegedésre számítanak,de február végén is azt állította, hogy a vírus nincs jelen náluk.

Emiatt pedig nem is kezdték el felhalmozni az egészségügyi védőeszközöket, így például maszkokat és egyéb védőruházatot a kórházi dolgozóknak, akik közül azóta is több tízezren kapták el a COVID-19-et.

A március 8-i rendezvények után a fertőzések napi terjedésében drámai emelkedés indult, két hét alatt az esetek száma megtízszereződött. A kormány csak március 14-én vezette be az országos korlátozó intézkedéseket. Még ezt sem sikerült megfelelően megoldani, az előzetes bejelentés és a hatályba lépés közötti 24 órás időszakban a városokból az emberek elkezdtek vidékre özönleni. Ez pedig tovább rontotta a helyzetet, az egész országban elszabadult a járvány.

Rejtély, hogy a spanyol kormány miért várt olyan sokáig a korlátozásokkal,de valószínáleg az is hozzájárult, hogy a turizmustól erősen függő országot viszonylag korán érte a tavasz. Február végén, március elején már gyakori volt a 20 fok feletti hőmérséklet, ami miatt megteltek a bárok, kávézók és a kiülős helyek.

Megteltek a bárok és kávézók Spanyolországban
Megteltek a bárok és kávézók Spanyolországban
Fotó: Adria Puig / ANADOLU AGENCY /

A szigorítások március 14-i bejelentése után, amelynek során számos közintézményt, köztük iskolákat is bezártak, sokan egyből a strandok és a tengerpart felé vették az irányt, a hatóságok a gyenge szervezés miatt teljesen tehetetlenek voltak. Ezeket az intézkedéseket egészen június 21-ig hatályban kellett tartani, ezután lazítottak az intézkedéseken és a határt is megnyitották. Egy hónappal később azonban ismét növekedni kezdett a fertőzések száma, amit a szakemberek elsősorban az elégtelen kontaktkutatásnak tudnak be - írja a portál.

Maszkot viselő járókelő Burgos-ban
Maszkot viselő járókelő Burgos-ban
Fotó: CESAR MANSO / AFP

Augusztus közepére a napi új esetek száma megint elérte a 3 ezret. 

A járvány felerősödéséhez a szakemberek szerint az is hozzájárult, hogy az országban dolgozó marokkói és más szubszaharai szezonális munkások is behurcolták a vírust.

Kapcsolódó írásaink