Külföld

Súlyos a szíriai helyzet

Feltámadhat az Iszlám Állam az ország nyugati részén

Az Iszlám Állam egyes elemei azon munkálkodnak, hogy újjáépítsék szervezetüket Szíria nyugati részén, amelyre az Egyesült Államoknak nincs rálátása és erői sincsenek jelen – figyelmeztetett az amerikai hadsereg középső parancsnokságának (Centcom) főparancsnoka szerdán.

Frank McKenzie tábornok az MTI szerint közölte, hogy az Eufrátesz folyótól nyugatra fekvő vidéken, amely a szíriai rendszer felügyelete alatt áll, olyan súlyos a helyzet, hogy ismét feltámadhat az Iszlám Állam. Ez mindenki számára aggasztó jelenség – tette hozzá.

Mint mondta, csigalassúsággal haladnak azok az erőfeszítések, hogy a Szíriában lévő menekülttáborokból elszállítsák az embereket. A helyzetet a koronavírus-járvány tovább bonyolította és megnehezítette. Ez az állapot radikalizálja, szélsőségessé teszi az embereket, főleg a fiatalokat a táborokban, amelyek szakértők szerint az Iszlám Állam lázadóinak melegágyai – vélte a főparancsnok.

A Szíria északkeleti részén fekvő al-Hol táborban hetvenezer ember zsúfolódott össze. Ezek az emberek a szíriai polgárháború és az Iszlám Állam elleni küzdelem miatt kényszerültek lakhelyük elhagyására. Leanne Erdberg Steadman az Amerikai Békeintézettől azt mondta: kulcsfontosságú, hogy az embereket kiengedjék a táborokból, kiszabaduljanak az erőszak környezetéből. Biztonságos jövőt kell teremteni számukra már csak azért is.

Az Iszlám Államhoz kötődő harcosok a múlt héten támadást indítottak egy kulcsfontosságú észak-mozambiki kikötővárosért. A helyi erők vezérkarának szerdai közlése szerint a harcok továbbra is folynak a biztonsági erők és a szélsőségesek között, akik élő pajzsként használják a polgári lakosságot. A hadsereg eddig 59 terroristával végzett.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom