Külföld

Nagy diadalt jövendöl Donald Trump

Joe Biden: Kamala Harris tudja, hogy a bevándorlók miképpen gazdagítják az országot

Donald Trumpot támadta első Joe Bidennel közös fellépésén Kamala Harris, a demokraták várható alelnökjelöltje. Az amerikai elnök a Fox televízióban ismét a levélszavazást kritizálta, és azt jósolta, a republikánusok nemcsak megtartják az elnökséget, de visszanyerik a képviselőházi többséget is.

Nagy diadalt jövendöl Donald Trump
Joe Biden sajtóértékelések szerint jól döntött, hogy Kamala Harrist választotta
Fotó: AFP/Olivier Douliery

Kamala Harris története Amerika története – jelentette ki Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje szerdán alelnökjelöltjéről, akit egy wilmingtoni kampányrendezvényen mutatott be. Ez volt az első alkalom, hogy ketten együtt szerepeltek mint elnök- és alelnökjelölt páros. Biden azt hangoztatta, hogy a mostani elnökválasztás fontos pillanat lesz az Egyesült Államok történetében. „A megfelelő embert választottam” – mondta az alelnökjelöltről. Kiemelte: Kamala Harris bevándorlók gyermeke, aki tisztában van azzal, hogy a bevándorlók miképpen is gazdagítják országunkat és milyen kihívást jelent feketeként és indiai-amerikaiként felnőni az Egyesült Államokban. Biden hangsúlyozta: az országnak jelenleg olyan elnökre és alelnökre van szüksége, aki képes az ország vezetésére és a felelősségvállalásra.

Kamala Harris ugyancsak rendkívül fontosnak, valódi következményekkel járónak nevezte az idei elnökválasztást. Szerinte a választási eredménynek következményei lesznek minden területen. Az alelnökjelölt élesen támadta Donald Trump jelenlegi elnököt. „Az elnök rossz járványkezelése a nagy gazdasági világválság óta a legrosszabb gazdasági válságba taszított minket” – jelentette ki.

A Politico portál elemzése szerint Harris azért volt jó választás, mert ott erős, ahol Biden gyenge. Fekete és dél-ázsiai származású nő, akkor született, amikor Joe Biden már egyetemre járt, bevándorló szülők gyermeke, azon kevés progresszív demokraták egyike, akiket a mérsékeltek is kedvelnek. Vele az oldalán néz majd szembe Joe Biden Trumppal, a 74 éves fehér férfival és Mike Pence-szel, a 61 éves fehér férfival, egy járvány közepén, ami 160 ezer amerikai életet követelt. A Politico elemzése szerint Harris kiválasztása felvetheti a kérdést a Trump-kampányban is Mike Pence esetleges lecseréléséről, hogy jobban meg tudják szólítani a színesbőrűeket és a nőket.

Időközben Donald Trump interjút adott a Fox televíziónak, és a demokratákat hibáztatta amiatt, hogy csúszik a koronavírus-károsultaknak segítséget nyújtó újabb törvény elfogadása. A demokraták a levélszavazás finanszírozását és a posta támogatását akarják elérni, és az elnök szerint emiatt nem tudják tárgyalni a segélycsomagot. Trump hozzátette: ha támogatnák a demokrata kezdeményezést, az a legnagyobb csalást eredményezné az amerikai választások történetében. Példaként Kaliforniát hozta fel, ahol szavazólapok tízmillióit küldik ki a választóknak, és lehet, hogy mindenki kap, csak a republikánusok nem. A demokraták szerint a republikánusok csak csökkenteni akarják a szavazási részvételt, hogy növeljék az esélyeiket a győzelemre.

Trump a Foxnak adott interjúban azt is kijelentette, hogy a republikánusok nemcsak az elnökséget fogják megtartani, de visszanyerik a képviselőházi többséget is.

Tüntetések és lassú nyomozás


Szerda este folytatódtak a tüntetések az amerikai Portlandben. A tüntetők visszatértek a belvárosba miután napokig külvárosi rendőrőrsök voltak a megmozdulások központjai. Többen tűzijátékokkal és egyéb tárgyakkal dobálták meg a rendőröket. A portlandi rendőrség zavargásnak minősítette a tüntetést, és könnygáz bevetésével lassan kiszorították a tömeget a város belső részéről. Több letartóztatás is történt. Az este békés tüntetéssel indult, de aztán egy másik csoport is csatlakozott a gyülekezőkhöz, akik aktívabb tiltakozásba kezdett. A rendőrséget sok kritika érte amiatt, hogy nem tudnak eredményt felmutatni a tüntetők elleni támadások felderítésében. Legutóbb szombatra virradóra valaki csőbombákat dobott a tüntetőkre. Egy gyanúsított férfiról videófelvétel készült, akit ez alapján meg is neveztek, a rendőrség mégsem tudta megtalálni.
(UT)

Mike Pompeo
Fotó: AFP/POOL/Jure Makovec

Egynapos hivatalos látogatásra érkezett tegnap Szlovéniába Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (balra), ahol találkozott szlovén kollégájával, Anže Logarral, és Janez Janša miniszterelnökkel (jobbra). Ezt megelőzően 23 éve nem járt amerikai külügyminiszter a volt jugoszláv tagállamban. Pompeo és Logar közös nyilatkozatot írt alá az 5G hálózatok biztonsági kockázatainak kezeléséről. Janša Pompeóval közös sajtótájékoztatóján az Egyesült Államokat nevezte az egyetlen olyan nyugati hatalomnak, amely képes megbirkózni a biztonsági fenyegetések új formáival. Pompeo Bécsbe utazott tovább, majd Varsóba is ellátogat.
(UT)