Külföld

Közös érdek a jogállamisági eljárás gyors lezárása

A következő uniós költségvetésről, a jogállamiságról, valamint az európai politikai erőviszonyokról is nyilatkozott Varga Judit igazságügyi miniszter a Die Weltnek.

Közös érdek a jogállamisági eljárás gyors lezárása
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: MH

A német lap pénteki számában megjelent interjúban a tárcavezető kifejtette, hogy az Európai Tanács legutóbbi ülésén elfogadott záródokumentumban a költségvetéssel és a helyreállítási alappal kapcsolatos „kondicionalitás nem a jogállamisági kritérium érvényesítését szolgálja, hanem szigorúan pénzügyi természetű lesz”. Mint mondta, a magyar értelmezés szerint bármilyen új költségvetési feltételességnek meg kell felelnie az alapszerződés második cikkelyében foglalt értékeknek és jogelveknek, mint a jogbiztonság, az arányosság, a visszaható hatály tilalma és a megkülönböztetés-mentesség. Mint mondta, a jogbiztonság önmagában tiltja, hogy kötelezettségként vezessenek be egy olyan homályos fogalmat, mint a jogállamiság. Varga szerint nehezen definiálható fogalmakra nem lehet szankciórendszert építeni.

Varga elmondta, az uniós állam- és kormányfők ősszel ismét összeülnek, hogy kidolgozzák a kondicionalitás részleteit, megfogalmazzák az egyértelmű normákat, és meghatározzák, hogy miként szankcionálhatják azok megsértését. Hangsúlyozta, egyhangú döntésre lesz szükség.

A miniszter rámutatott, már létezik egy nagyon kifinomult uniós követelmény- és kontrollrendszer, amely szabályozza a kohéziós alapok felhasználását és már lehetővé teszi a pénzeszközök megvonását, ráadásul az Európai Bizottság éves jelentései szerint hatékonyan is működik. Megjegyezte, ha ez mégsem elég, tovább lehet fejleszteni, azonban „a kommunizmusra emlékeztet” az olyan homályos fogalmak bevezetése, mint az „általános hiányosságok”.

Varga szerint az is erősen emlékeztet a rendszerváltás előtti időkre, ahogyan most a jogállamisági viták folynak. Mint mondta, a magyar rendszerváltás egyik legnagyobb eredménye, hogy csak jogszabálysértés esetén lehet valakit elítélni, nem pedig azért, mert „ideológiailag nem kellően tudatos”.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy az Európai Parlament a koronavírus-válság idején „nem a megoldás, hanem a probléma része volt”, a járvány kezelése helyett egyes országok – főleg Magyarország – intézkedéseit támadták a képviselők. Emlékeztetett, még olyan álhírek is terjedtek, hogy hazánkban felfüggesztették a parlamentet.

A Magyarország elleni jogállamisági eljárással kapcsolatban elmondta, Angela Merkel német kancellár megígérte az EU-csúcson, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy elősegítse a folyamat lezárását a német uniós soros elnökség ideje alatt, azaz még az idén. „Az ő szava elegendő számunkra, ám természetesen egyedül nem tudja magát a folyamatot lezárni” – fogalmazott Varga. A miniszter szerint jó lenne minél előbb szavazni a Tanácsban erről a kérdésről.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom