Külföld

Gondban van Belgium

Nincs áttörés a koalíciós tárgyalásokon, a megoldandó kérdések azonban sokasodnak – a liberálisok nem értenek szót a megerősödött flamand nacionalista pártokkal

Továbbra sincs koalíciós megállapodás Belgiumban. Sajtóelemzések szerint gazdasági és nyugdíjreformra is égető szükség lenne az országban.

Gondban van Belgium
Fülöp király sürgette Bart De Wevert és Paul Magnette-et a megállapodásra
Fotó: AFP/Belga/Benoit Doppagne

Több mint hatszáz napja csak ügyvivő kormánya van Belgiumnak, pedig az országnak egy sor kihívással kell megküzdenie. Charles Michel, az Európai Tanács jelenlegi elnöke 2018 végén mondott le a miniszterelnöki székről. A liberális politikus távozására azután került sor, hogy pártjának legfőbb koalíciós partnere, az Új Flamand Szövetség (N-VA) kilépett a kormányból, mert nem ellenezte az ENSZ migrációs csomagjának aláírását.

A 2019 májusi választásokat 16 százalékkal a jobboldali N-VA nyerte meg, a második helyet pedig náluk markánsabban bevándorlásellenes Flamand Érdek (VB) szerezte meg 12 százalékkal, megtöbbszörözve addigi támogatottságát. Őket követték a vallon szocialisták (PS), a flamand kereszténydemokraták (CD&V), a Munkapárt (PVDA/PTB), a flamand liberálisok (Open Vld), a hetedik helyen pedig Michel pártja, az MR. Azóta sem sikerült kormányt alakítani, pedig – ahogy a brüsszeli Politicónak Carl Devos, a Genti Egyetem professzora rávilágított – a tavalyi kampányban felhozott kérdések, a nyugdíjrendszer, a közlekedés, a klíma és a biztonság továbbra is aktuálisak, és szükség lenne egy kormányra, amely foglalkozik is velük. A felmérések szerint 2019 tavasza óta annyiban változtak az erőviszonyok, hogy a Flamand Érdek átvette a vezetést, főleg Flandriában erős. Vallóniában a szocialista PS a legerősebb.

Fülöp belga király július végén hivatalosan is a koalíciós tárgyalások megkezdésével bízta meg Bart De Wevert, az N-VA elnökét, és a vallon szocialistákat vezető Paul Magnette-et. A belga sajtó egyből arról írt, hogy nehéz lesz a megegyezés, mert a két párt szinte semmiben sem ért egyet. Nemcsak egymással kell megegyezniük, hanem más partnereket is találniuk kell. Sok vesztenivalója van Michel pártjának, hiszen a jelenlegi, ügyvivő kormányban az MR az egyetlen vallon párt, ráadásul ők adták a mostani kormányfőt, Sophie Wilmèst is. Bonyolítja a helyzetet, hogy az MR kifejezetten ellenzi a flamand nacionalistákkal való együttműködést. A tárgyalásokon együtt mozogtak eddig testvérpártjukkal, az Open Vld-vel, de benne van a pakliban, hogy a flamandok ejtik az MR-t a megegyezés érdekében – latolgatta a hónap elején a Brussels Times. Magnette és De Wever a két zöldpárttal, a vallon ECOLO-val és a flamand Groennel is leültek tárgyalni. Augusztus 8-ig kellett volna előrelépésről beszámolniuk a királynak, de mivel ez nem sikerült, Fülöp 17-ig tolta ki a határidőt.
Bár a belga sajtóban az elmúlt hetekben elsősorban nem a koalíciós tárgyalások, hanem a koronavírus-járvány és a hőség a fő téma, a brüsszeli Politico szerint azért is fontos lenne a megállapodás, mert új költségvetésre, helyreállítási csomagra, gazdasági és nyugdíjreformra is szükség van.

Újra célkeresztben Fekete Péter


Az Európai Bizottsághoz fordul a Flamand Érdek (VB), amiért a Facebook „támadást intézett” a holland és flamand hagyományok ellen, önkényes cenzúrát gyakorol a közösségi médiában. A párt azt kifogásolja, hogy az amerikai közösségi oldal letiltja azokat a képeket, amelyeken szerepel a Mikulás segédje, aki a holland és a flamand kultúrkörben Fekete Péter (Zwarte Piet). Mivel Fekete Pétert a karácsonyi vásárokon, ünnepségeken feketére festett arcú emberek jelenítik meg, évről évre minden télen újra fellángol a vita Belgiumban és Hollandiában, hogy mindez rasszizmusnak számít-e. Idén a rasszista indokú rendőri erőszak elleni amerikai és európai tüntetések miatt került elő nyáron is a téma. Nem csak a jobboldalt háborította fel a Facebook lépése, a flamand liberálisok (Open Vld) elnöke, Egbert Lachaert is azt írta a Twitteren, hogy Fekete Péter figurája nem rasszizmus.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink

Kudarcot vallott a belga vezetés

ĀA kormány túl keveset tett és túl későn, nem hallgattak a virológusok figyelmeztetéseire – mutatott rá Bob De Brabandere, a Flamand Érdek politikusa