Külföld

Tehetetlen a baloldali svéd vezetés a bűnözéssel szemben

Az elszabaduló erőszak szorosan összefügg az elhibázott bevándorláspolitikával – figyelmeztet Björn Söder jobboldali parlamenti képviselő

Tétlenül, érdemi intézkedések nélkül nézi a baloldali svéd kormány az elszabaduló erőszakot és a bandák közti háborúzást az országban. Björn Söder, a jobboldali, ellenzéki Svéd Demokraták parlamenti képviselője szerint gyökeres változásokra van szükség.

Tehetetlen a baloldali svéd vezetés a bűnözéssel szemben
Björn Söder, a Svéd Demokraták politikusa
Fotó: Facebook

– A nemzetközi sajtót is elérte egy augusztus elején történt bűncselekmény. Mi történt?

– A legutóbbi lövöldözés Svédországban, ami egy ártatlan, tizenkét éves kislány halálát okozta Stockholm egyik elővárosában, újabb példája az elszabaduló erőszaknak a bűnbandák között. Évek óta rosszabbodik a helyzet, a kormány pedig nem ad rá megfelelő választ.

– Nem tesznek semmit?

– Ha tesznek is, az a legálisan tartott lőfegyverekkel kapcsolatos korlátozásokra vonatkozik, miközben köztudott, hogy a bűnbandák ritkán használnak legálisan tartott fegyvereket. A kormány elvesztette az irányítást, és mindig meglepődik, amikor újabb terrortámadásokat követnek el bandák. Nemcsak lövöldözésről van szó, hanem robbantásokról is. Tavaly Linköpingben például egész lakótömböket robbantottak fel. Évek óta tart a politikai vita az erőszakról, de a kormány nem hoz hatékony intézkedéseket. A bűnözők általában csak enyhe büntetéseket kapnak, kevés időt töltenek börtönben. A Svéd Demokraták évek óta követelnek keményebb fellépést az erőszakos bűnözőkkel és bandákkal szemben, de más parlamenti párt nem lépett. Szükség van arra, hogy újraindítsuk a büntetőjoggal kapcsolatos politikát, és magunk mögött hagyjuk a haszontalan intézkedéseket.

– Milyen lehetőségei vannak a rendőrségnek? Vannak olyan városrészek, amelyek felett már nincs ellenőrzésük?

– A lakosság fokozatosan vonul ki azokból a negyedekből, ahová még a rendőrök is csak kísérővel mernek menni. Az egyik ilyen negyed Stockholm Rinkeby nevű elővárosa, ahol a rendőrőrsöt úgy építették meg, mintha katonai bázis lenne egy háborús zónában. Két évvel ezelőtt a Helsingborgban egy rendőrőrs ellen robbantásos támadást követtek el. Nemcsak a civilek vannak kitéve a bűnbandák halálos kimenetelű támadásainak, hanem a rendfenntartó erők is folyamatos fenyegetésben élnek.

– A bűnbandák közti háborúzás összefügg a baloldali kormány elhibázott bevándorláspolitikájával?

– Szorosan összefügg a szervezett bűnözés és a migráció, hiszen a legtöbb nehézsúlyú bűnbanda tagjai zömmel bevándorlók, kivéve a motorosok.

Kapcsolódó írásaink

Tombolnak a bűnbandák Svédországban

ĀA baloldali kormány nem hajlandó elismerni a kapcsolatot a bevándorlás és a növekvő bűnözés között – mondta lapunknak Gustav Kasselstrand ellenzéki politikus

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom