Külföld

Születésnapi vádaskodás Sorostól

Európa belső ellenségének tartja a lengyel és a magyar kormányt a milliárdos, de legjobban Olaszországot „félti”

Több interjú és portrécikk is megjelent tegnap a magyar és a nemzetközi sajtóban George Soros kilencvenedik születésnapjának alkalmából.

Születésnapi vádaskodás Sorostól
George Soros kitart az örökkötvény mellett, de nem hiszi, hogy elég idő áll rendelkezésre az elfogadásához
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Az olasz La Repubblicában és a Népszavában is megjelent egyik interjúban Soros szélhámosnak nevezte Donald Trump amerikai elnököt, aki belülről ássa alá a demokráciát. Hangsúlyozta, bízik benne, hogy a novemberi választáson leváltják a republikánus elnököt.

A milliárdos beszélt az Európai Unióról is, amelynek szerinte sok külső és belső ellensége van. „Sok politikai vezető és mozgalom ellenzi azokat az értékeket, amelyek alapján az Európai Uniót megalapították.

Két országban ezek az erők lényegében elfoglalták az államot, Orbán Viktor Magyarországon, Jarosław Kaczyński Lengyelországban” – fogalmazott. Soros hozzátette ugyanakkor, hogy a legjobban Olaszország miatt aggódik, ahol „a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Európa támogatóinak aránya csökken, és az eurózónában való maradás támogatottsága is visszaesett”.

A koronavírus-járvány gazdasági következményeit kezelő helyreállítási alap kapcsán Soros úgy gondolja „az EU nagyon pozitív lépést tett meg azzal, hogy elkötelezte magát amellett, hogy jóval nagyobb mértékben vesz fel hitelt a piacról, mint tette azt valaha is”. A milliárdos tragikusnak tartja, hogy az egyébként Európa-párti, de „önzően viselkedő” takarékos ötök (Dánia, Svédország, Ausztria, Hollandia és Finnország) elérték, hogy a csomag kevésbé hatékonnyá váljon azáltal, hogy csökkent a vissza nem térítendő támogatások aránya a kölcsönökkel szemben. Hangsúlyozta, továbbra is hisz az európai örökkötvényben, ám nem hiszi, hogy elég idő áll rendelkezésre az elfogadtatásához. Szerinte Angela Merkel német kancellár mindent megtesz, hogy mégis létrejöjjön egy ilyen program, de hazájában nagy ellenállásba ütközik, mert a németek negatívan állnak a nagy közös hitelfelvétel gondolatához.

Soros beszélt arról is, hogy szerinte ma már nem Oroszország, hanem Kína a nyílt társadalmak legnagyobb ellensége a világban.

Kapcsolódó írásaink

Álcivilek őszi hadjárata

ĀIsmét brüsszeli felkérésre mondtak ítéletet hazánkról a Soros-szervezetek, a készülő jelentés tartalma borítékolható