Külföld

Jansa: Csak Washington képes megküzdeni az új biztonsági fenyegetéssel

Az Egyesült Államokat nevezte az egyetlen olyan nyugati hatalomnak a szlovén miniszterelnök csütörtökön, amely képes megbirkózni a biztonsági fenyegetések új formáival. Janez Jansa és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a szlovéniai Bledben tartott sajtótájékoztatót.

Jansa: Csak Washington képes megküzdeni az új biztonsági fenyegetéssel
Mike Pompeo és Janez Jansa a szlovéniai Bledben tartott sajtótájékoztatót
Fotó: AFP/Slovenian Government

Pompeo egynapos hivatalos látogatásra érkezett Szlovéniába, ezt megelőzően 23 éve nem járt amerikai külügyminiszter a volt jugoszláv tagállamban.

Az amerikai diplomácia vezetője és szlovén kollégája, Anze Logar közös nyilatkozatot írt alá az 5G hálózatok biztonsági kockázatainak kezeléséről. Jansa szerint ez növeli a nemzetbiztonságot.

„Ha a hidegháború alatt féltünk a nukleáris támadásoktól és a bolygó nagy részének pusztulásától, akkor még inkább összetett fenyegetést jelentenek a hibrid- vagy a kibertámadások, a biológiai fegyverek, az elektromágneses csapások és a hagyományos hadsereg bevetése” - emelte ki.

Objektum doboz

Hozzátette: Európában kevesen ismerik fel ezt a veszélyt, ezért Szlovénia úgy látja, hogy az Egyesült Államok az egyetlen olyan nyugati civilizáció, amely képes szembenézni egy ilyen összetett fenyegetéssel.

„Szlovénia kész hozzájárulni ehhez az erőfeszítéshez” - húzta alá.

Pompeo a sajtótájékoztatón kiemelte: „az árapály a Kínai Kommunista Párt (KKP) ellen fordul, amely az emberek és más gazdaságok ellenőrzésére törekszik”. A közös nyilatkozat kizárja az 5G hálózatok „megbízhatatlan szolgáltatóit” - mondta.

Az amerikai külügyminiszter továbbá megdicsérte Szlovéniát, amiért növelte védelmi kiadásait, és így teljesítette NATO-tagországként tett vállalásait. Mindkét politikus egyetértett továbbá abban, hogy növelni kell a két ország gazdasági együttműködését.

Pompeo a nap folyamán több energetikai cég vezetőjével is találkozik. A sajtótájékoztatón rámutatott, hogy az energiaforrások diverzifikációja nagyon fontos, majd az orosz földgázforrásoktól való túlzott függőség veszélyére figyelmeztetett. A szlovén sajtó szerint amerikai vállalatok részt vennének a közös szlovén-horvát tulajdonban lévő, 664 megawattos krskói atomerőműben egy új reaktor építésében.

Jansa és Pompeo érintették a fehéroroszországi fejleményeket is, és új választásokra szólítottak fel nemzetközi megfigyelők részvételével. Úgy vélték: ez az egyetlen megoldás a kialakult helyzetre. Pompeo reményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok és Európa együtt jobb eredményt tudnak elérni a fehérorosz emberek számára.

Az amerikai külügyminiszter többnapos közép-európai körútjának első állomása Csehország volt. Mike Pompeo Szlovéniából Ausztriába, majd Lengyelországba látogat.

Kapcsolódó írásaink