Külföld

Szankciókkal és erőfitogtatással válaszolt Washingtonnak a kínai vezetés

Őrizetbe vett médiamogul

Peking szankciókkal sújt amerikai politikusokat, köztük Ted Cruz és Marco Rubio republikánus szenátorokat – jelentette be a kínai külügyminisztérium hétfőn.

Csao Li-csien, a külügyminiszté­rium szóvivője elmondta: az intézkedés célpontjában olyan emberek állnak, akik helytelen magatartást tanúsítottak Hongkonggal kapcsolatban. A szóvivő hozzátette: a szankciók az amerikai politikusokon kívül a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet vezetőjére, Kenneth Rothra is érvényesek. Más jelzést is küldött Peking Washingtonnak: kínai harci repülőgépek közelítették meg Tajvant tegnap, mialatt Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter látogatást tett a szigeten. Időközben Hongkongban őrizetbe vették Jimmy Lai médiamogult a júniusban bevezetett nemzetbiztonsági törvény által bűncselekménynek minősített, külföldiekkel való összejátszás gyanúja miatt. Lai köztudottan Peking-ellenes nézeteket vall, ami lapjában, az Apple Dailyben is gyakran tükröződik. Nathan Law hongkongi demokráciapárti aktivista szerint ez a sajtószabadság végét és a megfélemlítés politikájának terjedését jelenti. Tajvan és az ENSZ emberi jogi főbiztossága mélységes aggodalmának adott hangot a történtek miatt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom