Külföld

Lövések dördültek a Fehér Háznál

Lövések dördültek a Fehér Háznál helyi idő szerint hétfőn délután, az épületben sajtókonferenciát tartó Donald Trump amerikai elnök mondatát félbehagyva rövid időre távozott a teremből. 

Lövések dördültek a Fehér Háznál
A titkosszolgálat embere közli Trumppal, hogy félre kell állnia
Fotó: ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH

A sajtókonferenciára belépett a titkosszolgálat egyik munkatársa, odafordult az amerikai elnökhöz és azt mondta: „azonnal álljon félre!”. Donald Trump távozott a teremből, később kiderült, hogy lezárták a Fehér Ház környékét, és kívülről bezárták a sajtótájékoztatónak helyet adó terem ajtaját is.         

Amikor az elnök visszatért, elmondta: nem világos, hogy mi történt, folyik a vizsgálat. Egyelőre csak annyi tudható, hogy a Fehér Ház mellett lövések dördültek, egy embert mentővel kórházba szállítottak.  

Lezárták a Fehér Ház környékét, és kívülről bezárták a sajtótájékoztatónak helyet adó terem ajtaját is
Lezárták a Fehér Ház környékét, és kívülről bezárták a sajtótájékoztatónak helyet adó terem ajtaját is
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

„Úgy tűnik, hogy egy személyt a titkosszolgálat lelőtt, nem tudom, milyen állapotban van, majd meglátjuk, mi történt” - fogalmazott Trump az újságíróknak. Hozzáfűzte, hogy a titkosszolgálat „uralja a helyzetet”. Az elnök egyúttal köszönetet is mondott a szolgálatnak a „gyors és hatékony” fellépésért.     

Arra az újságírói kérdésre, hogy a Fehér Ház alatti bunkerba ment-e, nemmel válaszolt. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy egyáltalán nem jött zavarba, eszébe sem jutott, hogy ne térjen vissza a sajtótájékoztatóra.

„Úgy nézek ki, mint aki zavarban van?” - kérdezett vissza az újságíróknak. 

 „Biztonságban érzem magam a titkosszolgálattal, fantasztikus emberek, a legjobbak közül valók, kiválóan képzettek” - jelentette ki. 

Rendőrautók zárják le a bejáratot és környékét
Rendőrautók zárják le a bejáratot és környékét
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

A sajtókonferencián egyébként Trump tájékoztatást adott a koronavírus-járványról, és - újságírói kérdésre válaszolva - kitért arra, hogy az immár nyilvánosságra hozott dokumentumok is bizonyítják, hogy a 2016-os választási kampány idején az Obama-adminisztráció megfigyelte, lehallgatta őt és a munkatársait.     

„Mindenki benne volt: tudott róla Obama elnök, Joe Biden, az alelnök, James Comey, az FBI vezetője és a hírszerzés vezetői is. Ilyesmi talán még soha nem fordult elő korábban az amerikai történelemben, és nem szabad megengedni, hogy még egyszer megtörténhessen” - hangoztatta Donald Trump.

Trump Gettysburgben mondaná el az elnökjelöltségét elfogadó beszédét 

Az amerikai elnök először hétfőn a Twitteren vetette fel ezt a lehetőséget, majd este a Fehér Házban tartott sajtókonferenciáján - kérdésre válaszolva - megerősítette, hogy foglalkoztatja őt a gondolat. Hangsúlyozta, hogy a pennsylvaniai Gettysburg történelmi hely.     Korábban Trump arról beszélt, hogy mivel a koronavírus-járvány miatt ő sem tud személyesen jelen lenni a republikánusok elnökjelölt-állító konvencióján, ezért a jelöltségét elfogadó nagy beszédet a Fehér Házból sugározzák majd. Ezt az ötletét sok támadás érte demokrata párti politikusok részéről, akik azzal vádoltak meg, hogy kampányrendezvényt kever a végrehajtói hatalom döntéshozó helyszínével.

A pennsylvaniai Gettysburg városka az amerikai polgárháború (1861-1865) egyik nagy és sorsdöntő csatájának helyszíne, ahol Abraham Lincoln elnök mondta el híres, nemzetet egyesítő beszédét. 

A gettysburgi csatában az unionista, azaz az északi csapatok arattak döntő győzelmet a déli, úgynevezett konföderációs csapatok felett, és amerikai történészek szerint ez hozott fordulópontot a polgárháborúban. Abraham Lincoln elnök 1863 novemberében, élete legrövidebb, alig kétperces, de egyben leghíresebb beszédét mondta el a gettysburgi csata színhelyén. Az amerikai történelem e legfontosabbnak tartott egyik beszédének utolsó mondatát mind a mai napig idézik az "újjászülető szabadságról" és a kormányról, amely "a néptől, a nép által, a népért való" lesz.  

Trump esetlegesen Gettysburgben elmondandó beszédét az első kommentárok több szempontból is "ügyes" ötletnek tartják. Az elnök ugyanis részben nemzetegyesítőként léphet fel, részben pedig leróhatja kegyeletét a konföderációs katonák - az Egyesült Államokat megosztó - emlékművei előtt. 

Donald Trump hétfőn este csak annyit közölt, hogy még nem született döntés az elnökjelöltséget elfogadó beszéde helyszínének ügyében.       A republikánusok augusztus 24. és 27. között tartják az elnökjelölt-állító konvenciót az észak-karolinai Charlotte városában, igaz, ezúttal a járvány miatt jobbára csak találkozókra kerül sor. A konferenciát az interneten is közvetítik. Trump beszédére várhatóan a zárónapon, augusztus 27-én kerül sor.
 

Kapcsolódó írásaink