Külföld

Lemondott Libanon kormánya

Reformokat kérnek Bejrúttól a támogatást nyújtó országok

Jelentős erőforrásokat ígértek vasárnapi rendkívüli adományozó konferenciájukon a donorországok Libanonnak a keddi pusztító erejű bejrúti robbanás utáni helyreállításhoz, és a hosszabb távú gazdasági talpra állást is hajlandók támogatni, de az ország vezetésétől azt várják el, hogy kötelezze el magát a libanoniak által követelt reformok mellett.

A házigazda francia elnöki hivatal bejelentette, hogy a résztvevők együttesen mintegy 253 millió euró felajánlást tettek a konferencián. Az Élysée-palota aláhúzta, hogy ez gyorssegély, amelyet nem kötnek politikai vagy intézményi reformfeltételekhez, viszont a hosszabb távú támogatásokhoz elengedhetetlenek a változtatások Libanonban. A donorországok a jelek szerint nem óhajtanak biankó csekket kiállítani az ország vezetésének, amelyet a libanoni tiltakozók korruptnak és alkalmatlannak tartanak, emellett a síita Hezbollahon keresztül Irán befolyása is aggodalomra ad okot egyes országok körében. A donorországok azt is szorgalmazzák, hogy a robbanás okát hiteles és független vizsgálat tárja fel.
Abbász Muszavi iráni külügyi szóvivő hétfőn a bejrúti robbanás átpolitizálásától óvott, valamint felszólította az Egyesült Államokat, hogy oldja fel Libanon ellen hozott szankcióit.

Bejrútban egyébként újabb tiltakozások voltak vasárnap este és hétfőn is. Tegnap lemondott posztjáról Marie-Claude Nadzsm igaz­ságügyi és Ghazi Wazni pénzügyminiszter. Nem sokkal később Hamad Hasszán egészségügyi miniszter bejelentette, hogy lemond a libanoni kormány. A hét végén Haszan Diáb miniszterelnök már közölte, hogy előre hozott választások kiírását javasolja, tegnap este, lapzártánk után pedig televíziós beszédet tartott.

Időközben Marván Abbúd, Bejrút kormányzója arról beszélt, hogy nehezíti az áldozatok azonosítását az, hogy sok külföldi munkás és sofőr tűnt el a bejrúti kikötőben történt robbanásban. A szíriai kormány azt közölte, hogy a robbanás több mint 158 megerősített halottja között 45 szíriai állampolgár van.

Kapcsolódó írásaink

Zavargások törtek ki Bejrútban

ĀKormányépületeket ostromoltak a tüntetők a libanoni fővárosban, a kormányfő előre hozottválasztásokat javasol, az információs miniszter pedig tegnap lemondott posztjáról