Külföld

Eljárás indulhat Seehofer ellen

Konferencián tárgyalná meg a németországi tartományokkal a menekültbefogadás kérdését Andreas Geisel berlini belügyi szenátor, a tartományi rangú város vezetőségének közbiztonsági ügyekért felelős tagja. Mint korábban lapunk is beszámolt róla, Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter nem adott engedélyt Berlinnek és Türingia tartománynak, hogy saját hatáskörben védelemre szoruló menedékkérőket fogadjon be a túlzsúfolt görögországi menekülttáborokból. Mindezt azzal indokolta, hogy szövetségi szinten azonos szabályoknak kell érvényesülniük a kérdésben.

Eljárás indulhat Seehofer ellen
Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter
Fotó: AFP/DPA/Sven Hoppe

Andreas Geisel erre reagálva hétfőn a Der Tagesspiegel című lap szerint azt mondta: „Nem fogadhatjuk el mindössze egy vállrándítással, hogy Horst Seehofer nemet mondott arra a szándékunkra, hogy rászoruló embereknek segítsünk”.

Összehívná a tartományokat Észak-Rajna-Vesztfália is, hogy tárgyaljanak a kérdésről. Armin Laschet tartományi miniszterelnök a múlt héten a görögországi Leszbosz szigetén tett látogatása során kijelentette, kész arra, hogy menedékkérőket fogadjanak be a túlzsúfolt menekülttáborokból.

Türingia pedig több tartománnyal együtt jogi úton vizsgáltatná felül a szövetségi belügyminiszter döntését a migránsok befogadásáról. Támogatja ezt Berlin vezetése is, a kérdés tisztázása viszont évekig tartana. Éppen ezért Andreas Geisel azt szorgalmazza, hogy a szövetségi kormány tárgyaljon a tartományokkal és önkormányzatokkal annak tisztázása érdekében, hogyan nyújthatnának gyorsan segítséget a védelemre szoruló embereknek.

Horst Seehofer döntése ellen tiltakozva demonstrációt tervezett keddre egy civil mozgalom a berlini sze­nátus épületéhez a taz német hírportál szerint.

Megosztottak a kérdésben a német állampolgárok is, a Der Spiegel című lap megbízásából készült felmérés szerint a válaszadók 36 százaléka szerint Németországnak több kísérő nélküli menedékkérőt kellene befogadnia, 42 százalék ellenzi, 15 százalék szerint pedig a kormány eddig tett vállalásai megfelelőek.

Kapcsolódó írásaink