Külföld

Nem múlt el a terrorveszély az EU-ban

Csökkent a nyilvántartott iszlamista terroristák száma Németországban, a szövetségi belügyminisztérium adatai szerint július elején 629, míg tavaly ilyenkor 702 feltételezett dzsihadistát tartottak számon, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy elmúlt a veszély és fellélegezhetünk – írta a Tichys Einblick című német konzervatív lapban megjelent kommentárjában Ismail Tipi, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) Hessen tartománybeli szóvivője.

Nem múlt el a terrorveszély az EU-ban
Ismail Tipi, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) Hessen tartománybeli szóvivője
Fotó: deutschlandfunk.de

A török származású politikus hozzátette: aki egyszer felkerül a feltételezett terroristák adatbázisába, az később – amennyiben nem viselkedik gyanúsan – lekerülhet a listáról, ez a rendszer viszont kockázatot rejt magában.

Területi veszteségei után az Iszlám Állam most a dzsihádot akarja Európába hozni, ezért alvó terroristasejteket hoz létre az unió területén – közölte Ismail Tipi, úgy folytatva: ezeket a rejtőzködő terroristákat nem tudják megfigyelni a hatóságok, így még nagyobb kockázatot jelentenek. A szervezet katonai vereségeiért az iszlamisták szerint a Nyugat felel, a dzsihadisták haragja az Egyesült Államok és Európa ellen irányul, éppen ezért komoly megtorlásra számíthatunk az Iszlám Állam és más iszlamista terrorszervezetek részéről – vélte a cikk szerzője.

A mai napig nem tudjuk pontosan, hány alvó terrorista sejt van Európában, a veszély ugyanakkor valós, ezt mutatja a szóvivő szerint az is, hogy a hatóságok a közelmúltban több alkalommal hiúsítottak meg sikeresen terrortámadásokat, foglaltak le fegyvereket vagy robbanószert.

Az iszlamisták a gyűlölet ideológiáját terjesztik, és megvetik a nyugati kultúrát, értékeket és hagyományokat – írta Ismail Tipi, hozzátéve: bárki, aki úgy véli, hogy egy Szíriából vagy Irakból visszatérő egykori harcos képes egyszerűen hátrahagyni ezeket a gondolatokat, hibát követ el. Nem szabad alábecsülni a korábbi harcosok, az alvó sejtek és a feltételezett iszlamisták jelentette veszélyt, Európának ébernek kell maradnia – fogalmazott a politikus.

Kapcsolódó írásaink

Zavargások törtek ki Bejrútban

ĀKormányépületeket ostromoltak a tüntetők a libanoni fővárosban, a kormányfő előre hozottválasztásokat javasol, az információs miniszter pedig tegnap lemondott posztjáról