Külföld

Sok külföldi munkás és sofőr tűnt el a bejrúti robbanásban

Sok külföldi munkás és sofőr tűnt el a bejrúti kikötőben történt robbanásban, ami tovább nehezíti azokat az erőfeszítéseket, hogy azonosítsák a történtek halálos áldozatait - jelentette ki vasárnap a libanoni főváros, Bejrút kormányzója.

Sok külföldi munkás és sofőr tűnt el a bejrúti robbanásban
Sok áldozatot még nem tudtak azonosítani
Fotó: AFP/Valeriy Melnikov

Marván Abbúd az al-Dzsadíd bejrúti televíziónak nyilatkozva azt mondta, sok olyan eltűnt van, akit nem tudnak azonosítani. Teherautósofőrökről, külföldi munkásokról van szó.

A szíriai kormány azt közölte, hogy a robbanás több mint 158 megerősített halottja között mintegy 45 szíriai állampolgár van.

Libanonban a szíriaiak jelentik a legnagyobb munkástömeget. Ezek az emberek építkezéseken, a közlekedésben és a mezőgazdaságban találnak munkát a közel-keleti országban.


Már a szerencsétlenség előtt nagy gondok voltak Libanonban

A jelzések szerint már tavaly is nagy gondok voltak Libanonban: jelentősen nőtt a megélhetés költsége, elszállt az infláció és a munkanélküliség mértéke is - mondta Kordos Szabolcs, az UNICEF Magyarország kommunikációs szakértője hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

A szakértő elmondta, Libanonban tavaly 169 százalékkal emelkedtek a megélhetés költségei, vagyis az alapélelmiszerek és a lakhatás ára. Ezzel párhuzamosan 33 százalék körül alakult a munkanélküliség, miközben állandó áramkimaradások voltak.

Ezt a helyzetet csak súlyosbította a koronavírus-járvány és a keddi robbanás, amelyben több mint 2700 tonna, a kikötőben évek óta tárolt ammónium-nitrát röpült a levegőbe - mondta.

Hozzátette, a becslések szerint legalább 300 ezer ember veszítette el otthonát a robbanásban. Közülük legalább 80-100 ezer a gyermek, ráadásul nagyon sokan elveszítették a kapcsolatot a családjukkal, vagyis egyedül bolyonganak a városban, próbálnak túlélni.

Kordos Szabolcs szerint most a legfontosabb, hogy élelemiszert biztosítsanak a katasztrófát túlélő gyermekeknek és ujjászervezzék az egészségügyi ellátást. Hozzáfűzte, beszámolók szerint tizenkét olyan kórházat ért súlyos kár, ahol újszülötteket vagy várandós anyákat kezeltek.


Teherán óva int a robbanás átpolitizálásától

A bejrúti robbanás átpolitizálásától óvott hétfőn az iráni külügyi szóvivő, valamint felszólította az Egyesült Államokat, hogy oldja fel a Libanon ellen hozott szankcióit.

„Néhány ország megpróbálja átpolitizálni a robbanást a saját érdekeinek megfelelően” - jelentette ki Abbász Muszavi újságírók előtt Emmanuel Macron francia elnök csütörtöki, bejrúti látogatására utalva, ahol Macron leszögezte: a donorországok segítenek Libanonnak a helyreállításban, ám figyelni fogják, hova kerülnek az adományok.


Lemondott a libanoni igazságügyi miniszter

Lemondott posztjáról Marie-Claude Nadzsm libanoni igazságügyi miniszter, aki hétfőn kiadott közleményében a bejrúti robbanással és az ezt követően kibontakozott, erőszakba torkolló megmozdulásokkal indokolta a döntést.

Nadzsm a libanoni kormány harmadik minisztere, aki a robbanás miatt mond le: néhány nappal korábban hasonló bejelentést tett Manal Abdel-Szamád tájékoztatási miniszter, nem sokkal utána pedig Damianosz Kattar környezetvédelmi miniszter is.

Abdel-Szamád a döntést azzal indokolta, hogy szerinte a kormány nem képes reformokat végrehajtani a főváros kikötőjében kedden történt, pusztító robbanást követően.

A robbanás előtt egy nappal távozott posztjáról Naszif Hitti külügyminiszter is, aki úgy vélte, a kormánynak nincs egyértelmű elképzelése Libanon jövőjéről, és hiányzik belőle a valódi hajlandóság a nemzetközi közösség által követelt szerkezeti reformok életbe léptetésére.

Hétfőre újabb tüntetéseket hívtak össze, az emberek Michel Aún elnök, a kormány és az általuk korruptnak és alkalmatlannak tartott politikai elit távozását követelik. Az AP hírügynökség közlése szerint elképzelhető, hogy a hétfői nap folyamán tartandó kabinetülésen az egész kormány bejelenti lemondását.

A hét végén Haszan Diáb miniszterelnök már bejelentette, hogy előrehozott választások kiírását javasolja.

Bejrútban múlt héten kedden történt hatalmas robbanás, amelyben több mint 2700 tonna, a kikötőben évek óta, különösebb óvintézekedések nélkül tárolt ammónium-nitrát röpült a levegőbe. Mintegy hatezren megsérültek és háromszázezer ember otthona vált lakhatatlanná.

A detonációt követően kiderült, hogy illetékesek éveken át rendszeresen figyelmeztették a hatóságokat, hogy a hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát kikötői tárolása veszélyt jelent, de végül senki nem tett semmit, hogy a vegyszert elszállítsák a raktárból.

Haszan Naszrallah, az Irán által támogatott libanoni síita Hezbollah vezetője pénteken határozottan tagadta, hogy a szervezetnek bármiféle olyan raktára van a bejrúti kikötőben, amely a robbanásnak lehetett volna az okozója.

Kapcsolódó írásaink