Külföld

Amerikai beavatkozási körkép

Peking jobban örülne Joe Biden győzelmének, míg Moszkva inkább Donald Trump újraválasztását szeretné

Ahogy közeledik az amerikai elnökválasztás, az Egyesült Államok hírszerzése is akcióba lépett. William Evanina, az amerikai Országos Elhárítási és Biztonságpolitikai Központ (NCSC) igazgatója egy péntek délután nyilvánosságra hozott közleményében kijelentette, hogy Peking és Teherán Donald Trump amerikai elnök, Moszkva pedig Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje meggyengítését szeretné elérni.

Az amerikai elhárítás csúcsvezetője arra figyelmeztetett: Kína, Irán és Oroszország megpróbálkozik majd azzal, hogy beavatkozzék az amerikai választási folyamatba. Evanina mindazonáltal úgy vélekedett: „Ellenfeleink nehezen tudnak majd széles körben beavatkozni vagy manipulálni a választási eredményeket.”

A szakember kifejtette: Peking kiszámíthatatlannak tartja Trumpot, ezért szeretné, hogy ne válasszák újra, míg Teherán általánosságban az amerikai demokratikus intézmények meggyengítésével és az ország választások előtti megosztásával próbálkozik. Oroszország pedig – a hírszerzői elemzések szerint – már meg is próbált beavatkozni, Joe Biden lejáratásával. A közlemény nyilvánosságra hozatalát a szenátus hírszerzési bizottságának vezető politikusai dicsérő szavakkal fogadták. A nyilvánosság a legjobb módszer a külföldi beavatkozások elleni küzdelemhez – fogalmazott Marco Rubio republikánus és Mark Warner demokrata párti szenátor újságíróknak.

Időközben egyébként a CBS televízió nyilvánosságra hozott egy felmérést, amelyet a YouGov készített, s ez alapján Pennsylvania és Wisconsin választói körében is vezet Biden Trump előtt. Ezen államoknak fontos szerepe lehet a választás eldöntésében, és 2016-ban Trump mindkettőt meg tudta nyerni.

Röviden

Azt követelte az ENSZ-től Irán, hogy vonja felelősségre az Egyesült Államokat, miután az amerikai légierő két vadászgépe megközelített egy iráni utasszállítót Szíria légtere fölött a múlt hónapban – tájékoztatott az AP amerikai hírügynökség szombaton.
 

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy november végéig ötezer fő alá csökkenti katonai kontingensét Afganisztánban – közölte Mark Esper védelmi miniszter a Fox televízióval. Az afganisztáni békefolyamat kapcsán elismerte, hogy az nem éppen ideális, de történik előrehaladás. Ez egy nehéz út, de a feleknek minden héten sikerül előrébb lépniük – jelentette ki Esper.
 

Felháborodással reagált szombaton Hongkong vezetése arra, hogy az amerikai kormányzat szankciókkal sújtotta a kínai különleges közigazgatási terület kormányzóját és egyes tisztségviselőit. Edward Jau hongkongi kereskedelmi miniszter figyelmeztetett, hogy az intézkedésnek negatív következményei lehetnek az amerikai vállalatok számára.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom