Külföld

Támadásokra készül a német szélsőbaloldal

Rendőrökkel csaptak össze tüntetők Berlinben, a biztonsági szervek több tagja megsérült

Rendőrök és politikusok ellen terveznek támadásokat a németországi antifasiszták. Idén három hónap alatt 14 bevándorlásellenes politikust ért szélsőbaloldali erőszak, de megszaporodott a német rendőrök ellen elkövetett bűncselekmények száma is.

Támadásokra készül a német szélsőbaloldal
Egyre gyakrabban válnak célponttá a munkájukat végző német rendőrök
Fotó: AFP/dpa/Paul Zinken

A német biztonsági szervek információi szerint rendőrök, politikai ellenfelek és feltételezett szélsőjobboldaliak ellen készülhetnek támadásokra németországi antifasiszta csoportok – értesült a Focus hírmagazin. A hatóságok kockázatelemzése alapján az Antifaschistische Aktion (Antifasiszta Akció) nevű csoport és az őket támogató körülbelül ötven szélsőbaloldali szerveződés tagjai az elmúlt időszakban kiképzésen készültek fel az erőszakra. Nyugati hírszerzők tudomására jutott a hírmagazin értesülése szerint, hogy több szélsőbaloldali Szíriában, a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milíciától kapott harci kiképzést.

A németországi antifa csoportok a hatóságok információ szerint sérülést okozó támadásokat akarnak végrehajtani, de nem zárják ki a gyilkosságot sem – írta a Focus.

A szélsőbaloldali csoportok legfőbb célpontjai egyébként a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) politikusai – közölte a dpa hírügynökség a német biztonsági szervek jelentésére hivatkozva. A dokumentum szerint az elmúlt időszakban számos alkalommal váltak fizikai erőszak áldozatává a párt politikusai, több alkalommal pedig képviselők járműveit gyújtották fel. Csak az idei második negyedévben 14 erőszakos támadást követtek el szélsőbaloldaliak az AfD politikusai ellen, 95 alkalommal pedig kisebb súlyú bűncselekmény, például rongálás történt.

Berlin főként bevándorlók lakta Neukölln negyedében az elmúlt napokban több demonstrációt is tartottak egy szórakozóhely tervezett bezárása ellen. Múlt szombaton tüntetők egy csoportja üvegekkel és kövekkel kezdte el dobálni a rendőröket, e hét csütörtökön pedig újabb incidensekre került sor. A Tages­spiegel című lap információi szerint a felszólalók egyike szélsőjobboldali radikálisnak nevezte a helyszínre kivonult rendőröket, később antifasiszta tiltakozók kukákat gyújtottak fel, éjfél körül pedig össze is csaptak a rendőrökkel, akik közül hatan megsérültek. A hatóságok péntek reggelig 44 embert vettek őrizetbe.

A rendőrökbe vetett bizalom a német állampolgárok körében egyébként továbbra is magas a Report München című lapban megjelent felmérés szerint. A válaszadók 62 szá­zaléka nagy bizalommal van a rendőrök felé, 20 százalék pedig megbízik bennük. A legnagyobb arányban a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) szavazói nyilatkoztak pozitívan a rendvédelmi szervekről, a legkisebb arányban a posztkommunista Die Linke szimpatizánsai ítélik jónak a rendőrök munkáját.

Merkel a legbefolyásosabb nő idén


A CEOWORLD globális vállalatvezetői magazin legfrissebb rangsora szerint Angela Merkel német kancellár lett idén a legbefolyásosabb nő – írta a Növekedés.hu portál. A magazin szerint a 66 éves kancellár az első helyet elsősorban annak köszönheti, hogy sikeresen vezeti Európa legnagyobb gazdaságát és az Európai Unió egyik fő politikai szereplője. Sokszor az EU de facto vezetőjeként utalnak rá. A második helyre a 80 esztendős Nancy Pelosi került, aki az Egyesült Államok képviselőházának elnöke.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom