Külföld

A választók egyharmada már előzetesen leadta szavazatát Fehéroroszországban

A fehéroroszországi elnökválasztás előzetes szavazásának négy napja alatt a választásra jogosultak 32,24 százaléka adta le voksát - közölte szombaton a központi választási bizottság.

A választók egyharmada már előzetesen leadta szavazatát Fehéroroszországban
Aljakszandr Lukasenka, a regnáló elnök
Fotó: MH

Az elnökválasztást vasárnap tartják, de minden választópolgár indoklás nélkül előzetesen is szavazhatott - otthon és külföldön egyaránt -, ha szerepelt a választói névjegyzékben. Összesen 6,8 millió választópolgár regisztrált az elnökválasztásra a 9 és fél milliós országban.

A választáson öt jelölt indul: a hivatalban lévő elnök, Aljakszandr Lukasenka mellett Andrej Dmitrijev, a Mondj Igazat társadalmi szervezet társelnöke, Anna Kanopackaja volt parlamenti képviselő, a politikusi múlt nélküli, háztartásbeli Szvjatlana Cihanouszkaja és Szjarhej Cserecseny, a Fehérorosz Szociáldemokrata Párt elnöke.

Az elnökválasztás akkor érvényes, ha a regisztrált választók több mint 50 százaléka részt vesz rajta, és az a jelölt lesz a nyertes, aki a résztvevők több mint felének szavazatát megszerzi.

Az előző, 2015-ös elnökválasztás előzetes szavazásán a választók 36,05 százaléka szavazott, a teljes választási részvétel 87,22 százalék volt. Lukasenkára a résztvevők 83,5 százaléka voksolt.

A Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet szombati közlése szerint a hatóságok péntek este őrizetbe vették Minszkben egy hagyományos kerékpáros ellenzéki szolidaritási megmozdulás néhány résztvevőjét. Aljakszandr Konyuk főállamügyész nyomatékosan figyelmeztette az állampolgárokat, hogy tartózkodjanak mindenféle engedély nélküli akciótól, mert ennek adminisztratív és törvényes következményei lesznek.

Közben a hatóságok szombaton ismét őrizetbe vették Marija Morozt, Cihanouszkaja kampánystábjának vezetőjét - közölte Anna Kraszulina, az ellenzéki elnökjelölt szóvivője. Az őrizetbe vétel indokát nem közölték, jegyzőkönyvet nem vettek fel. Tekintve, hogy szombat pihenőnap, Moroz hétfőig nem kerül bíróság elé, és nem helyezhető szabadlábra. Kraszulina szerint ezzel Lukasenka fő vetélytársának kampánystábját "lefejezték". Morozt csütörtökön egyszer már őrizetbe vették a hatóságok, de néhány órás "tisztázó beszélgetés" után elengedték.

Időközben rövid időre őrizetbe vették a Cihanouszkaja kampányához csatlakozott Marija Kalesznyikavát is. Kampánystábja közölte, hogy Kalesznyikavát Minszkben fogták el, amikor éppen kocsijával kihajtott a kampánystáb parkolójából. A tájékoztatás szerint egy ezüst busz állta el az ellenzéki aktivista útját, amiből rendőrök szálltak ki, majd erővel a járműbe hurcolták Kalesznyikavát és elhajtottak.

Nem sokkal később a kampánystáb közölte, hogy Kalesznyikavát elengedték. "Mariját elengedték. A rendőrök azt mondták, hogy összetévesztették valakivel" - áll a közleményben, amely szerint a rendvédelmi szervek elnézést kértek a történtekért.

A választásokon megfigyelőként az EBESZ nem vesz részt, jelen vannak viszont a szovjet utódállamok nagyobb részét tömörítő Független Államok Közössége parlamenti közgyűlésének megfigyelői.

Tüntetők, emberjogi aktivisták és újságírók százait vették őrizetbe a választás előtti hetekben Fehéroroszországban. Két fiatal férfit azért ítélték tíznapos elzárásra, mert egy gyűlésen a 80-as évek Kino nevű rockzenekarának Peremen (Változás) című dalát énekelték. Ezt a dalt gyakran éneklik a fehérorosz ellenzéki megmozdulásokon.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom