Külföld

Ütött a TikTok órája

Beváltotta korábbi fenyegetéseit Donald Trump, és betiltott mindenfajta ügyletet a TikTok és WeChat alkalmazások kínai tulajdonosaival. Peking tiltakozását fejezte ki.

Ütött a TikTok órája
Beváltotta korábbi fenyegetéseit Donald Trump
Fotó: MH

Betiltott csütörtökön mindenfajta ügyletet a TikTok videómegosztó kínai anyavállalatával, a ByteDance vállalatcsoporttal, valamint a WeChat közösségi platformot működtető Tencent kínai internetes óriással és mindkét cég leányvállalataival Donald Trump amerikai elnök.

Az amerikai polgárokra és vállalatokra vonatkozó tilalom szeptember 20-án lép életbe. Trump rendelete után a Tencent részvényei tíz százalékot zuhantak a hongkongi tőzsdén.

Trump és Mike Pompeo külügyminiszter szerint a TikTokhoz amerikai állampolgárok adatai kerülnek, ami veszélyes, mert egy 2017-ben Pekingben elfogadott törvény értelmében a kínai vállalatok kötelezhetők arra, hogy együttműködjenek az ország nemzetbiztonsági szerveivel. Az amerikai elnök szerint a TikTok és a WeChat nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ezért Washingtonnak agresszív intézkedéseket kell tennie tulajdonosaik ellen.

Trump szerint a WeChat is automatikusan gyűjt rengeteg információt a felhasználóiról, ezáltal a Kínai Kommunista Párt amerikaiak adataihoz és vállalati információkhoz jut hozzá. Az amerikai szenátus ugyancsak csütörtökön – az elnöki rendelet megjelenése előtt – megszavazta azt a kétpárti törvényjavaslatot, amely megtiltja a TikTok alkalmazás telepítését és használatát kormányzati munkatársak és a kongresszus tagjainak telefonjain és számítógépein. Peking tiltakozását fejezte ki pénteken. Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő szerint Washington saját önző érdekeit helyezi a piaci szabályozás és a nemzetközi szabályok fölé.

A TikTok az amerikai bejelentés után nem sokkal közölte, hogy megdöbbentette a döntés és minden jogi lehetőséget ki fog használni. Időközben a Pentagon bejelentette, hogy Mark Esper amerikai védelmi miniszter telefonon tárgyalt kínai kollégájával, Vej Feng-hóval és aggodalmát fejezte ki neki Peking destabilizáló tevékenysége miatt a Dél-kínai-tengeren és Tajvan közelében.

Jonathan Hoffmann, a Pentagon szóvivője közölte: „A miniszter fontosnak mondta, hogy a Kínai Népköztársaság tartsa magát a nemzetközi joghoz”. A viszony további romlását hozhatja Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter vasárnap kezdődő látogatása Tajvanon. Az amerikai kormányzat egyébként pénteken szankciókkal sújtotta Hongkong vezetőjét és egyes tisztségviselőit a nemrégiben bevezetett nemzetbiztonsági törvény miatt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom