Külföld

Saját gyengeségét palástolná Macron

A francia elnök olyan szuverén nemzeteket fenyeget, amelyek nem akarnak Brüsszel baloldali tévképzeteitől szenvedni – nyilatkozta lapunknak Nicolas Bay

Csak pürrhoszi győzelmeket aratott a legutóbbi EU-csúcson Emmanuel Macron, azért erőlteti annyira a jogállamisági mechanizmust – nyilatkozta lapunknak Nicolas Bay, a francia Nemzeti Tömörülés politikusa. Mint mondta, a francia elnök nagy kárt okozhat hazánk és Lengyelország fenyegetésével.

Saját gyengeségét palástolná Macron
Nicolas Bay (balra) úgy véli, a francia államfő törést okozhat Európában. Párizs ragaszkodik a jogállamisági mechanizmushoz Clément Beaune (jobbra) szerint
Fotó: Európai Parlament, AFP/Ludovic

Szigorú jogállamisági feltételrendszert kapcsolna Párizs a koronavírus-járvány gazdasági hatásait kezelő, 750 milliárd eurós uniós helyreállítási alaphoz. Erről Clément Beaune, nemrég kinevezett francia Európa-ügyi miniszter beszélt a Financial Timesnak a napokban. „Nem mondhatjuk azt a francia, a lengyel, a magyar és az európai polgároknak, hogy lehetséges a pénzügyi szolidaritás Európában úgy, hogy nem érdekel bennünket, tiszteletben tartják-e a demokráciát, a média szabadságát és az egyenlő jogokat” – fogalmazott a tárcavezető, aki Emmanuel Macron Európa-ügyi tanácsadója volt, mielőtt a kudarcos önkormányzati választást követően az elnök átalakította kormányát.

A francia politikus külön kiemelte Magyarországot és Lengyelországot az interjúban, utalva többek között a Varsó és Brüsszel közti vitára a lengyel családvédelmi intézkedések és úgynevezett LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális)-mentes zónák miatt. Ez utóbbi kérdésben egyébként az Európai Bizottság már megtalálta a módját a nyomásgyakorlásnak, Helena Dalli esélyegyenlőségi biztos ugyanis elutasította azon lengyel települések támogatási igényeit a testvérvárosi programban, amelyek elfogadták az úgynevezett családvédelmi chartát. Beaume a Financial Timesnak úgy fogalmazott, a jogi és pénzügyi szankciók a leghatékonyabb eszközök a jogállamiság megsértése ellen.

Emmanuel Macron ködösíteni próbál, mert egy sor jelentős európai ügyben vallott kudarcot, legutóbb a helyreállítási alappal és a hétéves uniós költségvetéssel kapcsolatos tárgyalásokon – vélekedik Nicolas Bay, a Nemzeti Tömörülés politikusa. A legerősebb francia ellenzéki párt európai parlamenti képviselője lapunknak kifejtette, pár kérdésben ugyan Macron azt mondhatja, hogy elért valamit, ha a részleteket nézzük, valójában legfeljebb pürrhoszi győzelmeket aratott, amelyek gazdaságilag vagy diplomáciailag ártanak Franciaországnak.

Bay szerint Macron azért erőlteti annyira a jogállamiságot, mert úgy hiszi, szimbolikus győzelmet arathat, és a progresszív értékek hírnökének állíthatja be magát. „De nem érti, hogy a magyar és a lengyel kormánynak szélesebb támogatottsága van a saját országában, mint amilyen neki valaha is lesz” – tette hozzá. „Macron büszke népeket akar megtörni, ezért a pénztárcájukon keresztül fenyegeti őket. Ezzel saját korlátait és értékrendjét vetíti rá olyan szabad nemzetekre, amelyek nem akarnak Brüsszel baloldali tévképzeteitől szenvedni, elutasítják a migránskvótákat, a bíróságok puccsát, az LMBTI-lobbi előtt való meghajlást” – fogalmazott Bay. Megjegyezte, ha a francia elnök továbbra is meg akarja tagadni a szabad választást a szuverén nemzetektől, azzal helyrehozhatatlan törést okozhat Európában.

Kapcsolódó írásaink