Külföld

A németek a távozó, a lengyelek az érkező amerikai katonai csapatoknak örülnek

Újra aktív az ötödik hadtest

A németek közel 47 százaléka örül, hogy az Egyesült Államok tizenkétezer katonát von ki Németországból – a Yougov közvélemény-kutató dpa hírügynökségnek készített felmérése alapján.

A megkérdezettek 25 százaléka azt szeretné, ha az összes amerikai katona elhagyná az országot. Az amerikai nukleáris fegyverek eltávolítását pedig kétharmaduk támogatta. Ugyanakkor Lengyelországban, ahol egy keddi bejelentés alapján az amerikai 5. hadtest előretolt lengyelországi parancsnokságának létrehozása révén állandóvá válik az amerikai katonai jelenlét, nagyobb lelkesedéssel fogadták az érkező csapatokat. Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter szerint az amerikai bázisok létrehozása a lengyel kormány eddigi kül- és védelmi politikájának megkoronázása. Donald Trump amerikai elnök a Fox televíziónak egyébként azt mondta, Németország egy vagyont keresett az amerikai katonák állomásoztatásával, a NATO-nak pedig „dollármilliárdokkal tartoznak”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom