Külföld

Trump: Németország egy vagyont keresett az amerikai katonák állomásoztatásával

Németország egy vagyont keresett az amerikai katonák állomásoztatásával - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fox televíziónak adott interjújában.

Trump: Németország egy vagyont keresett az amerikai katonák állomásoztatásával
Trump: A németek egy vagyont csináltak az amerikai csapatokból, hiszen városokat építettek ki körülöttük
Fotó: AFP/Jim Watson

Az elnök megismételte már korábban is hangoztatott véleményét, miszerint Németország „nagyon is vétkes”, és „hasznot húzott” az Egyesült Államokból.

„Egy vagyont csináltak a csapatokból, hiszen városokat építettek ki körülöttük” - fogalmazott Donald Trump. Majd kifejtette, hogy a németek „dollármilliárdokkal tartoznak” a NATO-nak. „Gazdag ország, ki kellene fizetnie a számláit, miért is kellene nekünk biztosítani más országok védelmét kompenzáció nélkül?” - szögezte le.

Mark Esper, az Egyesült Államok védelmi minisztere a múlt héten jelentette be, hogy napokon belül megkezdik a részleges csapatkivonást német földről. Washington összesen 11 ezer 900 katonáját vonja ki, egy részüket átcsoportosítja más NATO-tagállamokba, egy részüket pedig hazarendeli. Így 36 ezer főről 24 ezerre csökken a Németországban lévő amerikai kontingens létszáma.

Az elnök bejelentette az interjúban azt is: fontolgatja, hogy az elnökjelöltségét elfogadó beszédét nem a Republikánus Párt konvencióján tartja meg, hanem a Fehér Házból mondja el. „Úgy gondoljuk, hogy ez biztonsági szempontból könnyebb lenne” - fogalmazott. Az elnökjelölt-állító konvenciót egyébként zárt körben, interneten rendezik meg, sajtómunkások részvétele nélkül.

Trump kitért a Black Lives Matter (BLM, Fekete életek számítanak) nevű mozgalomra is, amelyet „marxista csoportnak” nevezett. Kifejtette, hogy ez a mozgalom nem az ország javát nézi. Elítélte azokat a sportolókat is, akik az amerikai nemzeti himnuszkor s a nemzeti lobogó felhúzásakor letérdelnek. Az Egyesült Államokban egyre gyakoribbá vált, hogy amikor egy-egy sportrendezvény alkalmával felcsendül a nemzeti himnusz, akkor a sportolók egy része letérdel, hogy így fejezze ki a BLM támogatását.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom