Külföld

Lázadoznak a karantén ellen a bevándorlók

Veszélybe sodorja a baloldali olasz kormány migránsbarát politikája a helyi lakosságot Friuli-Venezia Giulia kormányzója szerint

Aggodalmát fejezte ki Friuli-Venezia Giulia tartomány vezetése az udinei kaszárnyában kitört migránslázadással kapcsolatban.

Lázadoznak a karantén ellen a bevándorlók
Massimiliano Fedriga döbbenetesnek nevezte, hogy a Demokrata Párt helyi politikusai az olasz állampolgárok védelme helyett azon fáradoznak, hogy illegális bevándorlók befogadóközpontjává változtassák Friuli-Venezia-Giulia tartományt
Fotó: AFP/Controluce/Eliano Imperato

Massimiliano Fedriga, a tartomány kormányzója nem rejtegeti felháborodását. „Űzzétek el őket azonnal! Illegálisan érkeznek, és azt is megengedik maguknak, hogy fellázadjanak, ha a karantén betartását kérjük tőlük az egészségügyi biztonság érdekében” – nyilatkozta a bevándorlásellenes Liga politikusa. A tartomány vezetését aggodalommal tölti el a migránsok által behurcolt koronavírus.

Fedriga rendkívül súlyos lépésnek tartja, hogy a prefektúrák és a rendőrkapitányságok kérése ellenére a kormány nem rendeli el a kisebb határátkelők lezárását, megengedve ezáltal, hogy Friuli-Venezia Giulia tartományt megszállják az illegális bevándorlók.

A kormányzó azt is hozzátette, hogy ha a migránshullám következtében újabb fertőzések lesznek a tartományban, mindenki teljes felelősséggel tartozik. Döbbenetesnek nevezte, hogy a Demokrata Párt helyi politikusai az olasz állampolgárok védelme helyett azon fáradoznak, hogy illegális bevándorlók befogadóközpontjává változtassák a tartományt. Ezt a helyi vezetés nem tűri tétlenül – nyilatkozta a sajtónak Massimiliano Fedriga. A jobbközép politikus szerint a baloldal ideológiai alapon cselekszik, veszélybe sodorva a lakosság biztonságát és egészségét.

A Ligán belüli feszültségekről és a párt megosztottságáról cikkez napok óta a La Repubblica. A baloldali napilap szerint Luca Zaia, Veneto tartomány kormányzója az elmúlt hónapokban megugrott népszerűségének következtében Matteo Salvini pártelnök potenciális konkurense lehet a jövőben.

Kárörvendő feltételezésekbe bocsátkoznak azzal kapcsolatosan is, hogy Giancarlo Giorgietti, a párt második embere kilépésre készülne. Mindkét ligás politikus cáfolta a baloldali napilap rosszindulatú hírterjesztését, de az újságírók tovább feszegették a kérdést. Matteo Salvini a La Repubblica riportereinek elutasító választ adott, mondván, nem ufókkal, hanem az ország valós problémáival szándékozik foglalkozni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom