Külföld

A klímaváltozás miatt egyre több migráns érkezhet a Száhel-övezetből

A Migrációkutató Intézet aktuális elemzésében a 21. századi globális migráció egyik kulcsfontosságú földrajzi régiójának helyzetét tekinti át, különös tekintettel a környezeti feltételek drámai ütemű romlására.

A klímaváltozás miatt egyre több migráns érkezhet a Száhel-övezetből
Már több mint 4,2 millió belső menekültet tartunk számon a Száhel-övezetben
Fotó: AFP/Boureima Hama

Ahogy a tanulmány rámutat, Afrikában a klímaváltozás következményei egyre markánsabb jelekkel figyelmeztetik a kontinens lakóit arra, hogy a megfelelő adaptációs technikák hiányában radikális gazdasági és társadalmi átalakulás várható.

A földrész legtörékenyebb válságzónájában, a Száhel-övezetben pedig még intenzívebben mutatkoznak ezek az akut tünetek, s a feltételek rosszabbra fordulása esetén korábban még nem tapasztalt migrációs dinamikák bontakozhatnak ki.

A környezeti feltételek romlása, a dzsihádista szervezetek térnyerése, a gazdasági lehetőségek szűkülése/elvesztése és a vallási, etnikai ellentétek eszkalációja miatt mára már több mint 4,2 millió belső menekültet tartunk számon a térségben, és több százezren kerestek menedéket a környező országokban.

A Szahara déli irányú növekedése (ld. sivatagosodás), a szántóföldek zsugorodása és a megváltozott klimatikus helyzet tehát közvetlenül is befolyásolja az ott élők mindennapjait, ezzel is generálva az országokon, régión és kontinensen belüli migrációt. Mindez olyan társadalmi és gazdasági következményekkel jár, melyeket a Száhel országai önerőből képtelenek kezelni.

A Migrációkutató Intézet elemzésének teljes szövege ide kattintva érhető el.

Kapcsolódó írásaink