Külföld

Söder: Első a németek biztonsága

Humanitárius felelősségünk, hogy megoldást találjunk a görög szigeteken kialakult helyzetre – mondta Armin Laschet

A járvány második hullámára figyelmeztetett Markus Söder bajor kormányfő, aki számára továbbra is a válságkezelés a legfontosabb feladat. Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök ezalatt a görög kormány tagjaival tárgyalva készül a CDU decemberi pártelnökválasztására.

Tavaszig halasztaná a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltjének megválasztását a CSU-t vezető Markus Söder. A bajor miniszterelnök az ARD közszolgálati televí­ziónak adott interjújában közölte, a koronavírus miatt minden későbbre tolódik, az ütemterveket újra kell gondolni. Hozzátette: egyre valószínűbb, hogy már a járvány második hulláma tart Németországban.

A bajor vezető szerint a járvány terjedését szigorú intézkedésekkel és széles körű teszteléssel lehet leginkább visszaszorítani. A válságot, mint mondta, senki nem tudja megelőzni, ugyanakkor sok minden függ attól, milyen gyorsan reagálnak. Söder egyértelművé tette, hogy ellenzi a korlátozások további enyhítését.

Az RTL televízió Trendbarometer kutatássorozatának friss felmérése szerint a CDU/CSU pártszövetség egyre népszerűbb a németek körében, támogatottsága az elmúlt hónapokban 38 százalékosra nőtt. Ezzel kapcsolatban Söder kiemelte: egyáltalán nem biztos, hogy az uniópártok népszerűsége a mostani szinten marad a 2021 őszén esedékes parlamenti választásokig. Mint mondta, örömmel tölti el, hogy a felmérések szerint a németek többsége úgy véli, alkalmas az uniópártok kancellárjelölti posztjára, ugyanakkor ismét hangsúlyozta: az ő helye Bajorországban van. Noha Söder továbbra sem fedi fel kártyáit, annyi bizonyos, a CSU-nak lesz beleszólása abba, ki lesz az uniópártok közös kancellárjelöltje.

Amíg a bajor miniszterelnök számára jelenleg a koronavírus-válság elleni harc jelent prioritást, Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai kormányfő, a CDU pártelnökjelöltje vasárnap négynapos látogatásra Görögországba utazott, ahol tárgyalásokat folytat az athéni kormány tagjaival, köztük Kiriákosz Micotákisz miniszterelnökkel, valamint látogatást tesz a Leszbosz szigeten található menekülttáborokban is a hivatalos program szerint. Az észak-rajna-vesztfáliai politikus a dpa hírügynökség szerint elmondta: a koronavírus-válság ellenére „humanitárius felelősségünk, hogy végre megoldást találjunk a görög szigeteken kialakult helyzetre”. A tartományi miniszterelnök úgy látja, szükség van Európában egy összehangolt rendszerre, amellyel gyors segítséget nyújthatnak a rászorulóknak, de a mechanizmusnak az unió külső határainak biztonságát is garantálnia kell.

Laschet tehát újra az európai szintű politikára összpontosít, ami egyébként nem szokatlan tőle, sok kérdésben osztja Angela Merkel kancellár uniós politikáról alkotott véleményét – írta a Der Tagesspiegel. Teszi ezt annak ellenére, hogy a német szavazók sokkal inkább a koronavírus-válságban hozott intézkedései alapján fogják megítélni.

Kapcsolódó írásaink