Külföld

Magyarország támogatja a jazidi menekültek hazatérését

A magyar kormány szolidaritása nem csak szavakban, hanem tettekben mutatkozik meg az iraki jazidi közösség irányába, lehetővé téve a népirtást szenvedett közösség tagjainak szülőföldön való megmaradását, vagy az oda való visszatérését - mondta Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára az Iszlám Állam által a jazidiak ellen végrehajtott népirtás emléknapja alkalmából a Free Yezidi Foundation szervezte online konferencián.

Magyarország támogatja a jazidi menekültek hazatérését
Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Hungary Helps Program keretében nyújtott magyar segítség az emberi élet védelme mellett a háború sújtotta helyi gazdaság újraindítására is kiterjed, így alapozva meg a közösség tagjainak szülőföldön való megmaradását vagy hazatérését.

Ugyancsak magyar támogatásból valósul meg egy, a dzsihadista fegyveresek által megerőszakolt, és szexrabszolgának elhurcolt jazidi nők társadalmi reintegrációját elősegítő központ is - tette hozzá az államtitkár. A projektek a Hungary Helps Program alapelvével összhangban valósulnak meg. Valljuk, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni.

A nemzetközi online konferencián Azbej Tristan mellett, többek között, Samuel Brownback, az Amerikai Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságért felelős utazó nagykövete és Ján Figeµ, az Európai Unió korábbi vallásszabadságért felelős különleges megbízottja is részt vett.
 

Kapcsolódó írásaink