Külföld

Fellázadtak a migránsok Udinében

Nő a feszültség Olaszországban: újabb táborban tört ki migránslázadás, Lampedusa pedig nem bírja tovább a terhelést. Lépéskényszerbe került a kormány.

Fellázadtak a migránsok Udinében
Migránsok Lampedusa szigetén
Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP

A bevándorlás egyre nagyobb kihívás elé állítja Olaszországot. Lampedusára tegnap újabb kétszáz tunéziai migráns érkezett, pedig már eddig is kilencszázan voltak a szigeten.

Toto Martello polgármester tarthatatlannak nevezte a helyzetet, és tegnap estig adott ultimátumot a kormánynak: vagy odaszállítják végre a beígért ezerfős karanténhajót, vagy egyoldalúan lezárja a kikötőket. A migránsközpontokban egyre nagyobb a feszültség.

Hétfőn felkelés tört ki Udinében, egy volt kaszárnya épületében elhelyezett bevándorlók között. A helyiek füstfelhőkre lettek figyelmesek, amelyek órákon keresztül elsötétítették a horizontot. A táborban elhelyezett bevándorlók az egészségügyi biztonságot garantáló karantén ellen lázadtak fel, igen erőszakos eszközöket választva.

A négyszáz bevándorló elszállásolására létrehozott menekülttábort Pietro Forlanini, Udine polgármestere vörös zónának nyilvánította, mivel koronavírussal fertőzött személyeket regisztráltak az egészségügyi ellenőrzés során.

„A táborba se bejutni, sem onnan távozni nem lehet” – döntött a polgármester, a további fertőzések elkerülése érdekében elrendelte a tábor katonai ellenőrzését.

A döntés hatására az elszállásoltak matracokat és egyéb bútorzatot gyújtottak fel, ezzel adtak hangot nemtetszésüknek, majd kövekkel dobálták meg a kijárási tilalmat ellenőrző rendfenntartó erőket. A tűzoltók bejutását a bejáratok lezárásával próbálták megakadályozni. Az Udine biztonságért felelős vezető, Alessandro Ciani a kormányt hibáztatja, amiért alulértékelte a balkáni útvonalon érkező migránsáradat fenyegetését, és csak a Lampedusába érkezőket tekinti veszélyforrásnak.

Az ország területén ez a második alkalom, hogy a bevándorlók erőszakosan tiltakoznak a kéthetes kijárási tilalom ellen.

Pár napja az észak-olaszországi Trevisóban elhelyezett migránsok lázadtak fel, és erőszakosan próbáltak távozni, megrongálva az épületet. Luca Zaia, Veneto kormányzója vörös zónának nyilvánította a kaszárnya teljes területét, ahol háromszáz bevándorlót helyeztek el.

A kormányzó úgy véli, további bevándorlók befogadása több szempontból is komoly veszélybe sodorja az egész országot.

Kapcsolódó írásaink

Nem hagyja megfélemlíteni magát Salvini

ĀTöbb mint száz illegális migránsról derült ki, hogy koronavírus-fertőzött, Treviso polgármestere a kormányt hibáztatja, amiért nem zárták le a kikötőket

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom