Külföld

Egy román szervezet kelt a magyarok védelmére

Úz-völgyi atrocitások

Közleményben szólította fel az Active Watch bukaresti emberi jogi szervezet a román Igazságügyi Felügyeletet, hogy vizsgálja ki: miként tekinthette Daniel Constantin Galbeaza moinesti ügyész nem gyűlöletre vagy diszkriminációra való uszításnak az Úz-völgyi katonatemetőnél tavaly júniusban skandált „Ki a magyarokkal az országból!” jelszót.

„Nem értjük, hogy egy deportálásra történő nyilvánvaló felszólítást hogyan lehet »vélt jelszónak« tekinteni” – áll a szervezet közleményében. Az Active Watch azt, hogy az ügyész a magyarokat nem személyekként kezelte, a nácik által alkalmazott eljárásokhoz hasonlította. A jogvédő szervezet az ügyészek képzési hiányosságának tulajdonítja, hogy Romániában alig kerülnek bíróság elé a gyűlölet által vezérelt bűncselekmények: 2014 és 2018 között a hétszáz ilyen ügyből csupán kilenc jutott bírósági szakaszba.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom