Külföld

Sürgeti a kormányalakítást Fülöp belga király

Holtponton a koalíciós tárgyalások

Nem sikerült megállapodnia a két legnagyobb belga párt vezetőjének a koalíciós kormányról, ezért Fülöp belga király úgy döntött, augusztus 8-ig haladékot ad a feleknek a megegyezésre.

Az uralkodó a múlt héten kérte fel Bart De Wevert, a flandriai nacionalista N-VA vezetőjét, valamint Paul Magnette-t, a vallon Szocialista Párt elnökét, hogy kezdjenek koalíciós tárgyalásokat egymással, illetve más pártokkal. Fülöp így akart áttörést elérni a kormányalakításban, Belgiumban ugyanis a tavaly májusi választások óta nem jött létre életképes koalíció, az országnak pedig 2018 decembere óta nincs működő kormánya. A két pártvezető pénteken ismertette a királlyal a tárgyalások eredményét, a Politico című brüsszeli lap szerint ugyanakkor a felek nem értek el kellő mértékű előrelépést a többi párttal folytatott megbeszéléseken. A földrajzi, nyelvi és kulturális különbségek miatt régiókra, illetve közösségekre osztott Belgiumban egyébként megszokottnak számít a lassú kormányalakítás.

Kapcsolódó írásaink

Kudarcot vallott a belga vezetés

ĀA kormány túl keveset tett és túl későn, nem hallgattak a virológusok figyelmeztetéseire – mutatott rá Bob De Brabandere, a Flamand Érdek politikusa