Külföld

Korlátozná az NGO-kat Merz

Uniós szintű megoldást szorgalmazott menekültügyben Seehofer

A földközi-tengeri életmentés az állam felelőssége, ez kormányzati feladat, amelyet nem lehet csak a civil szervezetekre hagyni – jelentette ki a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökségére pályázó Friedrich Merz a ZDF tévécsatorna politikai magazinműsorá­ban.

Szerinte nem véletlen, hogy folyamatosak a viták a civil mentőhajók körül, emellett felmerül a kérdés, hogy a nem kormányzati szervezetek (NGO) tevékenysége ösztönzi-e a migránsokat arra, hogy útnak induljanak Afrikából Európa felé. Fried­rich Merz egyúttal bírálta az Európai Uniót, hogy még mindig nem talált közös megoldást a migráció problémájára.

Miután Horst Seehofer német belügyminiszter megtiltotta, hogy Berlin saját hatáskörben migránsokat fogadjon be a görög szigetek menekülttáboraiból, a tárcavezető sajtótájékoztatón elmondta: a világon egyetlen ország sem képes egyedül kezelni a bevándorlást, Németország viszont szerinte most jó úton jár és ezt nem akarja veszélyeztetni. Seehofer a Deutschlandfunk rádió szerint hozzátette: Európának együtt kell cselekednie a kérdésben.

A Die Welt című lap kommentárjában a tárcavezető döntésére rea­gálva azt írta: a szövetségi kormánynak jó oka van arra, hogy nem engedi meg a tartományoknak a befogadásáról szóló döntést saját hatáskörben. A menedékkérők beengedése Németországba ugyanis amellett, hogy biztonsági kérdés, sok konzultációt igényel, és állami szinten kell azt is megvizsgálni, jogosult-e az érkező a nemzetközi védelemre.

Be kell zárni az Orvosok Határok Nélkül (MSF) civil szervezet Leszbosz szigetén található izolációs központját, ahova a koronavírusos tünetekkel rendelkező menedékkérőket különítették el. A Deutsche Welle közlése szerint a helyi hatóságok a várostervezési szabályok megsértésével vádolták a szervezetet, és pénzbírságot, illetve büntetőeljárást helyeztek kilátásba. Az MSF ezért úgy döntött, bezárja az intézményt, ugyanakkor sürgette, hogy a kiemelten veszélyeztetett migránsokat szállítsák biztonságos helyre a szigeten található Moria menekülttáborból, ahol csaknem 15 ezer menedékkérőt szállásolnak el.

Kapcsolódó írásaink