Külföld

Folytatódik Brüsszel és Varsó vitája

Szydło tiltakozott a források megvonása ellen

Interpellációval fordult az Euró­pai Bizottsághoz (EB) Beata Szydło, a lengyel kormányzó Jog és Igaz­ságosság (PiS) európai parlamenti képviselője, tiltakozva az ellen, hogy a testület az LMBTI- (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszexuális) jogokra hivatkozva visszautasította hat lengyel település testvérváros programbeli finanszírozását.

Folytatódik Brüsszel és Varsó vitája
Lengyel „nem!” az LMBTI-nyomásra
Fotó: AFP/NurPhoto/Artur Widak

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, Helena Dalli esélyegyenlőségért felelős máltai biztos szerdán bejelentette, a forrásmegvonás olyan településeket érint, amelyek aláírták a családvédelmi chartát, valamint LMBTI-mentes övezetté nyilvánították magukat. Mindkét, konzervatív szervezetek által kezdeményezett akció válasz volt 2019-ben Rafał Trzaskowski liberális varsói polgármester LMBTI-chartájára, amely amelyben többek között a sze­xuális felvilágosítás sokak által radikálisnak minősített formáinak bevezetését ígérte. Az önkormányzatok által válaszképp elfogadott, elvi nyilatkozatok elhatárolódtak a hagyományosan felfogott családot a szerzők szerint veszélyeztető LMBT-ideológiától.

Szydło szerint az Európai Bizottságnak kötelessége, hogy tiszteletben tartsa a tagállamok nemzeti identitását, a helyi önkormányzatoknak és a lakosoknak joguk van szabad véleményformálásra. Felvetette, hogy vajon a beadványok elutasítását az érintett önkormányzatok családvédelmi nyilatkozatai okozták-e, illetve mi a döntés jogi alapja.

Ugyanabben az ügyben Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter határozott fellépésre szólította fel Mateusz Morawiecki kormányfőt. Morawiecki hivatalának vezetője csütörtökön közölte, amennyiben az EB döntését hivatalosan is kézbesítik a lengyel kormánynak, az „minden bizonnyal magyarázatot fog követelni”.

Csütörtökön egyébként Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke támogatásáról biztosította Dalli előző napi bejelentését. „Az Európai Unió szerződései biztosítják, hogy minden európai szabadon eldönthesse, hol éljen, kit szeressen, és mire törekedjen” – írta a Twitteren. 

Kapcsolódó írásaink

Uniós nyomásgyakorlás Lengyelországra

ĀHat várostól tagadta meg a támogatást Brüsszel a hagyományos családpolitika miatt, az igazságügyi miniszter szerint a melegházasságot is rájuk kényszeríthetik

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom